fbpx

2,6 millió lejre beruházhat a csíkszeredai kórház

Idén is díjazták a Hargita Megye Tanácsa alintézményeként működő Vidékfejlesztési Egyesület Kiskertész programjának résztvevőit, erre a csíkszeredai megyeházán december 15-én megtartott rendkívüli tanácsülésen került sor. A tanács költségvetés-módosításról szavazott, a tartalékalapból utaltak ki összegeket, hiteleket törlesztnek, illetve befoglalták azt a 2,6 millió lejt, amit a kormánytól kapott támogatásként a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház.

A Kiskertész programban részt vevő diákok szorgos hangyákként dolgoztak egész évben oktatóik, szüleik segítségével, fogalmazott Borboly Csaba megyeelnök, annak érdekében, hogy egészséges táplálékhoz jussanak. A Vidékfejlesztési Egyesület programjának célja, hogy a hagyományos helyi termékekben rejlő lehetőségeket népszerűsítsék. Bíró Barna Botond alelnök és a megyei tanács nemzetközi kapcsolatokért felelős irodájának köszönhetően idén októberben, Brüsszelben is bemutatták helyi termékeinket, mondta Borboly Csaba, és európai szinten is elindult a figyelemfelkeltés, hogy fogyasszunk helyben előállított terméket. A megyeelnök további jó példaként említett a témakörben elkészült tankönyvet, amit már használhatnak a tanintézetek. A diákok jól dolgoztak és jó példát mutattak társaiknak, hangsúlyozta Borboly Csaba, illetve köszönetet mondott a kifejtett munkáért a Vidékfejlesztési Egyesületnek.

Márton István, a Vidékfejlesztési Egyesület igazgatója ismertette: hatodik alkalommal díjazzák a kiskertészeket, akik a Vidékfejlesztési Egyesülettől kapott vetőmagokból termesztettek zöldségeket. Egy elbíráló bizottság végig követte munkájukat a veteményezéstől a begyűjtésig, ezen kívül írásos és fényképes beszámolót is összeállítottak a tanulók. Idén 780 diák és 23 iskolai osztály vett részt a programban, akiket térségenként díjaztak. A nyertes osztályközösségek fóliasátrat kaptak, az egyénileg legjobban teljesítő „termelők” fényképezőgéppel gazdagodtak.

A díjakat Borboly Csaba, Bíró Barna Botond, Becze István tanácsos és Márton István adták át. (A díjazottak névsora a csatolmányban található).

Hargita Megye Tanácsa költségvetés-módosításról döntött, ennek egyik tétele a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház beruházási listájának módosítása volt annak a 2,6 millió lejnek köszönhetően, amelyet a kormány kiutalt a megyei tanács alintézményeként működő kórháznak. Ezt az összeget felszerelés beszerzésére fordítaná az intézmény, ismertette a kórház részéről Demeter Ferenc menedzser és Fülöp Enikő gazdasági igazgató. Továbbá a megyei tanács hiteltörlesztéséről is szavaztak, amelynek köszönhetően jelentősen alacsonyabb lesz az intézmény hitelterheltsége, így jövőben szükség esetén újabb hitelekhez tud folyamodni annak érdekében, hogy beruházási terveit megvalósítsa. A Csíkszeredai Sportklubot 50 ezer lejjel támogatja a megyei tanács, 76 ezer lejt szavaztak meg Oroszhegy községnek a községi utak beruházásainak befejezésére, illetve elfogadták a székelyudvarhelyi nappali központnak a működési költségeire előirányzott összeget.

Az ülés végén Borboly Csaba elnök elmondta, előreláthatóan december 21-én a kormány elfogadja a jövő évi költségvetést, ennek függvényében a megyei tanács is kiküldi a felhívást a helyi önkormányzatoknak, hogy nyújtsák be finanszírozási igénylésüket.

Csíkszereda, 2017. december 15.

 682 total views,  1 views today

Hozzászólások
Loading...
Megszakítás