fbpx

36 határozat Hargita megye fejlődéséért

Árvízkárok enyhítésére, kórházfejlesztésre, útépítésre, villanypásztorok felszerelésére és egy megyei védőnői hálózat kidolgozására egyaránt különített el összegeket Hargita Megye Tanácsa júliusi ülésén. Összesen harminchat határozatot vitatott meg és fogadott el ma a testület.

„Az elmúlt hetekben Hargita megyében komoly gondokat okozott az árvíz. Csíkszentmártonban például hatalmas károk keletkeztek, ezért számukra különítettünk el komolyabb összeget. Gyimesközéplokon az önkormányzattal együtt vásárolunk munkagépet, amellyel Hidegségben és Borospatakán fel tudjuk szabadítani az elzárt utcákat – ez későbbi árvizek esetén is hasznos lesz” – magyarázta Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke.

A megyei testület elfogadta a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház mellé tervezett heliport építési dokumentációját is. „Nagyon örülünk, hogy a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház egyre közelebb kerül ahhoz, hogy regionális klinikává váljon. Most újabb gépeket fogunk vásárolni, amelyeknek köszönhetően olyan kezelések is elérhetővé válnak, amelyekért eddig messzire kellett utazni: az RMDSZ parlamenti képviselőinek segítségének köszönhetően 31 millió lejjel többől gazdálkodik idén a kórház” – hangsúlyozta.

A tanácsülésen Sógor Enikő, a Prosperitas Vitae Egyesület vezetője bemutatta a megyei védőnői hálózat kialakításáról szóló terveiket. Mint rámutatott: a hálózat rendkívül fontos a gyerekek korai fejlesztésében, de hozzájárulna a szülők képzéséhez, tájékoztatásához. „Egy ilyen hálózat révén időben ki lehetne szűrni azokat a fejlődési rendellenességeket, amelyek – ha nincsenek kezelve – figyelemhiányt, hiperaktivitást, tanulás- és viselkedészavart okoznak a gyerekeknél” – mondta a pszichológus.

A tanács Tusnádfürdő támogatásáról is döntött: villanypásztor-hálózat kiépítésére különítettek el összegeket. „Tusnádfürdőn a medve továbbra is óriási problémát jelent. A fürdőváros turizmusa virágzik, ráadásul ma kezdődik a Tusványos, ahol több tízezren megfordulnak, nem engedhetjük, hogy emberi életek kerüljenek veszélybe” – szögezte le a tanácselnök.

Csíkszereda, 2019. július 23.

Loading

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.