fbpx

A cél: Budapest–Csíkszereda-repülőjárat

A Csíkszereda melletti repülőtérnek egy esetleges köz- és magán-együttműködés révén történő továbbfejlesztése ügyében több megbeszélésen vett részt február 25-én Budapesten Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke, Szabó Barna megyemenedzser, Becze István és Sándor Barna megyei tanácsosok, valamint Dobos Alpár, Hargita Megye Tanácsa Energiagazdálkodási Ügynökségének vezetője. A megyei tanács az utóbbi időben arról folytatott konzultációsorozatot szakemberekkel, vállalkozókkal, önkormányzatokkal, hogy a magántulajdonban lévő csíkcsicsói füves repülőteret – ha versenytárgyalást követően azt a helyszínt választják ki – miként fejleszthetnék olyan szintre, Hargita Airport néven, hogy légi összeköttetést teremtsenek Székelyföld és Budapest között.

A nap folyamán meglátogatták a ferihegyi Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőteret működtető Budapest Airport Zrt.-t, amelynek részéről Maráczy Péter repülőtér-üzemeltetési vezető, Szarvas Gábor környezetvédelemért és működésbiztonságért felelős igazgató, Fülöp Tamás kommunikációért és közkapcsolatokért felelős szakember, valamint Domokos Ádám repülési szakértő (aki egyébként Domokos Pál Péter unokája) fogadta őket, és hasznos szakmai tanácsokkal látták el vendégeiket. Ez a találkozó Budapest 18. kerületének az önkormányzata segítségével jött létre, amelytől Borboly Csaba azt kérte, vonja be Hargita Megye Tanácsa munkatársait a reptérfejlesztésekkel kapcsolatos projektjeikbe, továbbá segítsen a szakértőkkel való kapcsolatfelvételben, használt, de még használható reptéri gépek, technikai berendezések beszerzésében.

Borboly Csaba szerint a Csíkszereda–Budapest-légitaxi, majd esetleg menetrend szerinti járat ügyében kulcsfontosságú, hogy a ferihegyi Liszt Ferenc nemzetközi repülőtérrel sikerüljön kialakítani egy jó együttműködést.

– Jó volt hallani, mi mindenben számíthatunk rájuk, addig is, amíg lesz verseny, és az eldönti, hol legyen a reptérfejlesztés, hogy tudjuk jól kiszámolni, érdemes-e, elérkezett-e az idő, vagy még várni kell. A Budapest Airport vállalja, hogy a Hargita megyei reptérfejlesztésről szóló felmérésünk adatairól elemzést készítenek a kutatóintézetükben – mondta el a találkozó után a székelyföldi elöljáró. A megyeelnök köszönetét fejezte ki Budapest 18. kerülete polgármesterének és polgármester-helyettesének, hogy megszervezték a rendkívül hasznos találkozókat.

Ezt követően a csíkcsicsói repülőteret már meglátogató Gurály Rolanddal, a Slot Consulting üzletfejlesztési igazgatójával folytattak megbeszélést. A napi program folytatásaként meglátogatták a budaörsi repülőteret, amely funkciójában eltér, de méretben közel áll a Hargita megyei kezdeményezésekhez. Betekintést nyerhettek egy kisméretű repülőtér mindennapjaiba. Itt két főállású és egy mellékállású személy dolgozik, évi 20 milliós fenntartási költségekkel üzemelnek, van repülőgép-raktározási lehetőség, sétarepülési lehetőség, valamint pilótaoktatás. Mint elhangzott, többnyire események szervezésére bérelik ki a helyet, filmet is forgattak már a reptéren. A Red Bull Air Race-nek is adott otthont, de fogad magánrepülőgépeket is, számos üzletember veszi igénybe a budaörsi repteret, mivel innen könnyen elérhető a belváros, sokan magángéppel ide érkeznek, Ferihegy helyett.

RepterMegbeszeles2

A szakértők megállapították, hogy a légitársaságok ide vonzása érdekében fontos a Hargita megyéből induló járatok összekötése, meghosszabbítása más járatokkal.  Modulárisan kell megtervezni a repülőteret, hogy a kezdeti kis méretből idővel lehessen továbbfejleszteni. Ha az alacsony jegyár a fontos (ami kiderül a felmérésből), akkor a discount légitársaságok idevonzását javasolják, ám ők nagyobb gépeket üzemeltetnek, amelyek az 1200 méter hosszú kifutópályával rendelkezőnél – mint amilyen a csíkcsicsói – nagyobb repülőteret igényelnek. Ezek a gépek 90 százalékban megtelnek, ezért nem üzemeltetnek napi járatokat.

A Hargita megyei küldöttség a Hungarocontrol Zrt. képviselőivel is találkozott, akik szintén szakmai segítséget ajánlottak, és ötleteket adtak a repülőtér működtetésére vonatkozóan.

Megbeszélés a 18. kerület vezetőségével

Hargita megye küldöttsége megbeszélést tartott a 18. kerületi önkormányzat vezetőivel is, a Hargita Airport képviselete mellett. Számos témát érintettek, és kifejezték közös szándékukat: továbbra is együtt szeretnének működni különféle pályázatok lebonyolításában, hisz egy pályázatot, a RE-SEEties-t már sikeresen végigvitték közösen, és elmélyítik a két önkormányzat közötti kapcsolatot, kiemelten repülőtérügyben, hiszen a kerületi önkormányzat tagja az európai repülőterek szövetségének, és ebbe bevonhatnák Hargita megyét is. A találkozón a 18. kerületet Ughy Attila polgármester, valamint Lévai István Zoltán és Szarvas Attila Sándor alpolgármester képviselte.

Csíkszereda, 2015. február 26.

Loading

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.