fbpx

A cél előnyösebb áron beszerezni az elektromos áramot

A tulajdonjogok tisztázása, APIA-támogatások, energiatakarékossági kérdések, és hasonló témák megbeszélésének céljával szervezett megbeszélést a megye polgármestereivel Hargita Megye Tanácsa és az alintézményeként működő Hargita Megyei Energiatakarékossági Közszolgálat (HMEK) Csíkszeredában, június 5-én. A megbeszélésen a polgármestereken kívül részt vett Borboly Csaba tanácselnök, Andrei Jean-Adrian prefektus,  Korodi Attila és Moldován József parlamenti képviselő, Barti Tihamér, a megyei tanács alelnöke, Szabó Barna megyemenedzser és Bíró Barna Botond megyei tanácsos is.

Borboly Csaba köszöntötte a résztvevőket, kiemelve,  a témaköröket a polgármesterek javaslatára állították össze annak érdekében, hogy valós javaslatok, megoldások szülessenek az aktuális problémákra.

Első napirendi pont a megyei tanács tartalékalapjából való igénylések átbeszélése volt, Bicăjanu Vasile, a megyei tanács vezérigazgatója esetenként tisztázta az igényeket, sürgős beavatkozási kéréseket. Mint elhangzott, a települések EU-s projektjeinek önrészének fedezése, tanügyi intézmények biztonságának biztosítására, illetve természeti katasztrófák hatásainak enyhítésére igényelhető támogatás a megyei tanács tartalékalapjából abban az esetben, ha az illető településnek nincs megfelelő alapja az illető beruházásokra.

A tulajdonjogok tisztázásának gyakorlati kérdéseiről tájékoztatott Andrei Jean-Adrian prefektus, illetve a Megyei Kataszteri és Ingatlannyilvántartási Hivatal munkatársa.

Barti Tihamér ismertette a megyei utakon folyamatban lévő és tervezett beruházási munkálatokat, ugyanakkor bemutatta a Hargita Megye Integrált Hulladékgazdálkodási Rendszere projekt alakulását is.

A megyében zajló nyári karbantartási munkálatokról tájékoztatott Chiorean Adrian, a főépítészi hivatal igazgató-helyettese, aki kiemelte, hogy június 15-ig lehet jelentkezni a Csík-térségi megyei utak nyári karbantartására, jelentkező hiányában nem tudják elvégezni a szükséges javításokat.

A terület-alapú támogatásokat ismertette Haschi András, a Mezőgazdasági Intervenciós és Kifizetési Ügynökség (APIA) vezetője, a polgármesterek felvetették azt a problémát, hogy az APIA-támogatások idei rendszere rossz, nagyon leterheli a polgármesteri hivatalokat, amelyek, bár felelősségük csak a kérelmező gazdáknak szükséges igazolások kibocsátására korlátozódik, vállalják az iratcsomók összeállítását, amelyet a gazdáknak személyesen kell benyújtaniuk a kifizetési ügynökségen.

Barabás Csaba, az energiatakarékossági közszolgálat vezetője tájékoztatta a jelenlévőket, hogy elindítottak egy programot, amelynek célja a polgármesteri hivatalok elősegítése abban, hogy olcsóbban tudják beszerezni az elektromos áramot, ugyanis mivel nagyfogyasztóknak, árubörzén  meg tudják versenyeztetni a szolgáltatást, így olcsóbb áron tudják leszerződni az elektromos áramot. Barabás Csaba elmondta, a megyei tanács már ennek megfelelően szerződte ki a szolgáltatást, aminek köszönhetően jelentős, mintegy 20%-os megtakarítást tudtak elérni.  A településvezetők elmondták, már sokukat megkeresték különböző bróker- és ESCO cégek az elektromos áram beszerzését illetően, a cél az, hogy a legelőnyösebb szerződéseket tudják megkötni, éppen ezért meghívták  Benkő Tibor Csabát,  a Hargita Megyei Kereskedelmi Kamara képviselőjét is a találkozóra, aki bemutatta az árubörze működését, lehetőségeit, illetve személyre szóló tanácsokat is adott a polgármestereknek a témát illetően.

Csíkszereda, 2015. június 5.

Loading

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.