fbpx

A Csíki Területi RMDSZ több mint húszezer magyar állampolgárnak segített

Jó a kapcsolat Csík-térség lakossága és az RMDSZ Csíki Területi Szervezete között, ami a magyarországi választásokon való részvételben is számított – értékelt az április 8-i országgyűlési választás kapcsán tartott április 11-i sajtótájékoztatón Borboly Csaba, a csíki területi szervezet elnöke.

A csíkszeredai Magyar Ügyek Házában tartott tájékoztatón részt vett több csíki település vezetője, aki részt vett a mozgósításban: Bőjte Csongor Ernő (Dánfalva), Ferencz Tibor (Szépvíz), Gábor Tibor (Karcfalva), György József (Csíkszentgyörgy), Izsák-Székely Lóránt (Csíkszentmihály) és Karda Róbert (Csíkszentdomokos) polgármester, valamint Dobos László (Csíkszentmihály), Szabó László (Csíkszentgyörgy) és Szőcs László (Madéfalva) alpolgármester. Becze István, a területi szervezet ügyvezető elnöke külön méltatta Csíkszereda, Szentmárton és Szentsimon szerepét, továbbá hangsúlyozta, hogy a Csíkszentgyörgy községhez tartozó Csinódban a száz magyar állampolgár mindegyike szavazott. Becze István közölte, hogy több mint húszezer csíki magyar állampolgárnak segített a csíki területi szervezet a választási részvételben, és ebből több mint 16 ezer személynek a szavazatát el is juttatták a csíkszeredai főkonzulátusra.

Borboly Csaba emlékeztetett arra, hogy a csíki területi szervezet hosszú ideje támogatja a csíkiak anyaországgal kapcsolatos ügyintézését, már a magyar igazolványok megszerzésében is segítséget nyújtottak, a sor pedig folytatódott a könnyített honosításban és a regisztrációban, valamint a szavazási részvételben való segítségnyújtással. Hangsúlyozta, hogy Kelemen Hunor szövetségi elnök stratégiai partnerséget kötött Orbán Viktor miniszterelnökkel és Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettessel, ami jó döntés, az egész nemzet számára jelentős eredményeket hoz. A területi elnök szerint egyes erdélyi magyar politikai szervezetek kiváltságként tekintettek a magyarországi politikummal való partnerségre, ám ezúttal is kiderült, hogy ez nem így van. Egyébként a csíki területi RMDSZ más választások mozgósításában, valamint a Minority Safepack európai kisebbségvédelmi kezdeményezés aláírásgyűjtésében szintén élen járt, jegyezte meg Borboly Csaba.

A területi elnök kitért arra is, hogy akik ellenezték a külhoni magyar állampolgárok szavazati jogát, azok csúfosan leszerepeltek április 8-án. „A magyar nemzet határon túli részét nem szabad lebecsülni. Ha valaki vitatja Székelyföld létezését vagy jelentőségét, annak következménye van, az itt élők ezt komolyan veszik. Emlékezzünk Victor Ponta maroshévízi kijelentésére, mely szerint Székelyföld nem létezik – a 2014-es államelnök-választáson a székelyföldiek csattanós választ adtak, amikor nagy többségben nem őrá, hanem Klaus Johannisra szavaztak – jelentette ki Borboly Csaba. Ugyanakkor felhívta a figyelmet arra, hogy a külhoni állampolgárok szavazása nem szokatlan Európában, és a román politikában például senki nem vitatja a Pruton túli román állampolgárok szavazati jogát. – A magyar–magyar gazdasági cserekapcsolatok bővülése remélhetőleg a magyarországi kétkedőket is meggyőzi majd” – tette hozzá.

Külön köszönetet mondott a polgármestereknek, az RMDSZ tisztviselőinek, a Szövetség honatyáinak, az önkénteseknek, az egyháznak, civilszervezeteknek, közbirtokosságoknak, nem utolsósorban pedig az Eurotrans Alapítványnak a választásokon való részvétel támogatásában. Azt is elmondta, hogy a kölcsönös segítségnyújtás jegyében a csíki RMDSZ több magyarországi testvérmegye kampánycsapatát támogatta.

A települések elöljárói túlnyomórészt pozitív tapasztalatokról számoltak be. Szentmihályon többször is felkerestek személyeket, akiket nem találtak otthon, minden tőlük telhetőt megtettek a sikeres mozgósítás érdekében, és az azonosító nyilatkozatok kitöltésénél sikerült elkerülni a hibákat, mondta el Dobos László alpolgármester, aki szerint az emberek díjazták ezt a kemény munkát. Ferencz Tibor szépvízi polgármester elmondta, megtisztelő, hogy hozzájárulhattak a magyarországi választásokhoz, amely eredményének „nagy erkölcsi és gazdasági hozadéka lesz”. A csíkszentgyörgyieket az is motiválta, hogy Újpest testvértelepülése a községnek; abban a választókerületben egyébként Zsigmond Barna Pál volt csíkszeredai főkonzul indult a Fidesz jelöltjeként, mondta el György József polgármester.

2018.04.11 - Valasztasi-kiertekelo-CsikiTeruletiRMDSZ02

Mint ismeretes, a levélben szavazó külhoni magyar állampolgároknak nyújtottak segítséget a március 26-án megnyílt csíkszeredai Magyar Ügyek Házában az azonosító nyilatkozatok kitöltésében. A közönségszolgálatot az RMDSZ Csíki Területi Szervezete, valamint az Eurotrans Alapítvány működtette Magyarország főkonzulátusának Gál Sándor utcai épületével, a Lazarus-házzal átellenben. Ezenkívül pedig az RMDSZ Csíki Területi Szervezetének csíkszeredai, Mihai Eminescu utca 2A szám alatti irodájában urnába dobhatták levélszavazatukat a külhoni állampolgárok. (Erről szóló hírünk itt olvasható: http://csikirmdsz.ro/hu/nd/11348/megnyilt-a-magyar-ugyek-haza-csikszeredaban)

Az Eurotrans Alapítvány az RMDSZ-szel partnerségben 2017. július második felében indította tájékoztató jellegű regisztrációs kampányát a 2018-as magyarországi országgyűlési választásokra. A kampány célja a szavazáshoz szükséges tudnivalók ismertetése volt. A csíki területi szervezet szerepet vállalt a regisztráció megszervezésében is: aki betért a területi szervezet irodájába, annak segítettek regisztrálni, ezenkívül önkéntesekkel telefonon keresték meg a lakosságot, és tájékoztatták a regisztráció fontosságáról, közölték a fontosabb információkat.

Csíkszereda, 2018. április 11.

Loading

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.