fbpx

A csíkszéki és a gyergyószéki amatőr színjátszócsoportok képviselői találkoztak

Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsa elnökének kezdeményezésére találkoztak a csíkszéki és a gyergyószéki amatőr színjátszócsoportok képviselői Csíkszeredában november 25-én, hétfőn. Az eseménynek a Hargita Megyei Kulturális Központ pinceterme adott otthont, ahol a jelenlevőket Ferencz Angéla, a kulturális központ menedzsere köszöntötte. A Gyergyó térségében működő csoportokat Kassay L. Péter, a Gyergyószárhegyi Kulturális és Művészeti Központ igazgatója ismertette, egy korábbi udvarhelyszéki hasonló találkozóról a Hargita Megyei Hagyományőrzési Forrásközpont munkatársai, Kovács Árpád igazgató és László Judit programfelelős számoltak be. A Hargita Megyei Kulturális Központ társintézményeinek képviselői mellett jelen volt Zonda Erika is, Hargita Megye Tanácsa Programok és alárendelt intézmények vezérigazgatóságának vezetője.

A találkozó célja az volt, hogy megbeszéljék, milyen nehézségekkel küzdenek a színjátszók, milyen együttműködések jöhetnek létre, illetve milyen anyagi forrásokhoz juthatnak. A jelenlegi helyzetről Csíkborzsova, Csíkcsomortán, Csíkdelne, Gyergyószentmiklós, Borszék, Orotva, Csíkszentgyörgy színjátszó csoportjainak képviselői beszéltek.

A csapatok közös témája a kiszállások finanszírozása, a partnerségek kialakítása, a tevékenységhez szükséges infrastruktúra biztosítása, a képzési lehetőségek, összegezte a beszámolók alapján Ferencz Angéla. Ezenkívül a tevékenység fontosságát hangsúlyozta, amelynek közösségfejlesztő, összerázó szerepe és esetenként karitatív célja van. László Judit is az amatőr színjátszás társadalmi jelentőségéről beszélt, mivel közösséget épít helyben és a térségben. A Hagyományőrzési Forrásközpont segítségéről biztosította a jelenlevőket, illetve a rendszeres találkozók fontosságára hívta fel a figyelmet, amely lendületet ad a további munkához.

Borboly Csaba megyeelnök szintén arról biztosította a csoportok képviselőit, hogy Hargita Megye Tanácsa a rendelkezésére álló eszközökkel segíti tevékenységüket. Mint mondta, ehhez szükségük van arra, hogy ismerjék az igényeket. Terveik szerint a csapatok támogatására pályázatot ír ki a jövőben a megyei tanács, illetve az iskolák felújítására irányuló kalákakezdeményezés (http://kalaka.hargitamegye.ro/) mintájára közösen elvégeznék az alapvető javításokat a kis, falusi kultúrotthonokon.

– Ha közösen keresünk megoldást, mindenkinek több jut – fogalmazta meg Borboly Csaba.

Legalább a megye területén, de tágabb régióban is be kellene mutatni az egyes előadásokat, ezzel is népszerűsítve a csoportokat, mondta a megyeelnök, illetve a marketing fontosságát hangsúlyozta, és azt tanácsolta a jelenlevőknek, hogy adjanak ötleteket egymásnak az igényességre törekedve.

Kovács Árpád igazgató mindenki segítségét kérte, hogy az igényeknek megfelelően tudják kialakítani a pályázatok módszertanát.

Csíkszereda, 2013. november 25.

Loading

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.