fbpx

A csíkszeredai EMNP-s sajtótájékoztató margójára

A Youtube internetes oldalon elérhető az EMNP március 28-i székelyföldi sajtótájékoztatója, amelyen a régióelnök Papp Előd mellett részt vettek az EMNP széki vezetői, szervezői is. A több mint félórás sajtótájékoztató anyagát megtekintve ismételten csak azt tudom elmondani, amit az EMNP-kongresszus után is írtam, hogy egy korrekt, normál hangvételű sajtótájékoztatóra került sor.

Számos dolog elhangzott, például rögzítették, hogy a városokban önálló jelöltekkel indulnak, ami megyénket tekintve Székelyudvarhely vonatkozásában mindenképp üdvözlendő hír, mert az önálló EMNP-jelölt tulajdonképpen lenullázza az MPP pártelnökének polgármesteri ambícióit. Ez komoly és bölcs döntés az EMNP részéről, és azt jelenti, hogy belátták, a funkcióban levő polgármesterek leváltására nincs esély, ezért jobb, ha a minél népesebb tanácsi frakció érdekében önálló jelölttel indulva maximálják tanácsosaik létszámát.

Udvarhelyi viszonylatban nem akarok túlzásokba esni, de ezzel a döntésével az EMNP tulajdonképpen átveszi az MPP helyét az erdélyi magyar politikai mezőnyben, kiszorítva abból Szász Jenőt, akinek még a 2008-as választási kudarca után is igazából a székelyudvarhelyi városi tanács maradt az utolsó bástyája. Mi a tétje ennek a város, a megye vonatkozásában, arról már sokszor írtam, nem ismétlem meg.

E döntésével az EMNP kihúzza a talajt Szász Jenő alól, illetve felszámolja pártját, ugyanis a pártelnöknek székelyudvarhelyi polgármesteri pozíció nélkül nulla az esélye arra, hogy az őszi parlamenti választáson önálló jelölteket tudjon állítani. Négy éve sem tudott, most megfelezett, megharmadolt tanácsi frakciókkal, polgármesterei túlnyomó többségét elveszítve még annyira sem tud megfelelni a parlamenti induláshoz igen komoly anyagi és személyi feltételeket előírő szabályoknak.

Tekintettel arra, hogy ezt másodjára teszi, az MPP-t a novemberi választások után törölni fogják a román párttörvény értelmében, mert amely párt két egymást követő parlamenti választáson nem méreti meg magát, azt törlik.

De többet ne is foglalkozzunk az MPP-vel, hanem nézzük a dolgok pozitív oldalát. Az EMNP színrelépésével megteremtődik az esélye a kétharmados EMNP–RMDSZ tanácsi többségek kialakulásának Székelyudvarhelyen és más városokban egyaránt. Természetesen a legjobb variáns az RMDSZ-kétharmad, de azon a néhány székelyföldi településen, ahol ez esetleg nem sikerül, ott is meg kell teremteni a szükséges támogatást a tanácsokban a fontos döntésekhez. Az EMNP színrelépése megfosztja Szász Jenőt attól a lehetőségtől, hogy bármely székelyföldi önkormányzati testületben blokkolni tudjon frakcióival. Ez már önmagában is komoly fejlemény 2008-hoz képest.

Loading

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.