fbpx

A csíkszeredai megyeházán lesz az ANANP megyei kirendeltsége

A Természetvédelmi Területek Országos Hatóságának (ANANP) megyei kirendeltsége a csíkszeredai megyeháza épületében kap helyet, a negyedik emeleti irodát Hargita Megye Tanácsa használatba adja a hatóságnak. A megyei kirendeltség a megyeháza 422-es irodájában lesz megtalálható, a vonatkozó szerződést Borboly Csaba megyeelnök és Adi Croitoru, a hatóság elnöke írták alá.

A bukaresti székhelyű hatóságnak szüksége volt egy irodahelyiségre ahhoz, hogy regionális feladatait minél jobban el tudja látni, ehhez biztosítottak helyet számukra a megyeháza épületében. A szerződés 2019 végéig érvényes, a hosszabbítás lehetőségével.

Hargita megye kivételes természeti tőkével rendelkezik, Európa egyedi biokulturális régiója. A természetvédelmi területek megfelelő kezelése turisztikai és mezőgazdasági szempontból is kiemelkedően fontos. Ezeknek a területeknek a kezelése az ANANP feladata, és egy megyei kirendeltségen keresztül valósítja azt meg.

Hargita Megye Tanácsa prioritásként kezeli a természetvédelmi területek kérdését, ezért támogatja az ANANP tevékenységét, az irodahelyiség biztosításával is, esélyt adva egy átfogóbb, és ezáltal hatékonyabb szemléletmód meghonosodására.

Ahogy azt már az ember-medve konfliktusok mentén kialakult helyzetből is látjuk, hatékony természetvédelem a helyi közösségek bevonása nélkül nem valósulhat meg, ezért a kezelés során együtt kell működni a különböző érintett szereplőkkel, így az önkormányzatokkal, területtulajdonosokkal, mezőgazdasági és állattartási intézményekkel, szervezetekkel, egyéni vállalkozókkal, erdészetekkel, vadásztársaságokkal, hegyimentőkkel, csendőrséggel, oktatási intézményekkel stb. Ezért a megyei hatóság tevékenysége a védett élőhelyek, növény- és állatfajok monitoringja, valamint a különböző engedélyek kibocsátása mellett kiemelkedő figyelmet kell fordítson a különböző szereplőkkel való kapcsolattartásra és együttműködésre.

– Az RMDSZ parlamenti frakciójával együtt kiemelten fontosnak tartjuk, hogy a létrehozandó megyei kirendeltség ne elszigetelten működjön, hanem szoros kapcsolatokat alakítson ki az önkormányzatokkal, a Hargita Megye Tanácsának keretében működő munkacsoporttal és a különféle érintett intézményekkel, szervezetekkel, ugyanakkor a területeket eddig kezelő szervezetekkel is. Bízom abban, hogy sikerül ezt a tevékenységet úgy megszervezni, hogy Hargita megye, Székelyföld egy természetvédelmi központtá váljon, amely hozzájárul a térség lakosainak megélhetéséhez, és amelyre minden székelyföldi lakos büszke lehet – nyilatkozta Borboly Csaba.

Csíkszereda, 2019. január 22.

 519 total views,  1 views today

Hozzászólások
Loading...
Megszakítás