fbpx

Az integrált STEAM oktatási módszert honosítanák meg Hargita megyében

A STEAM (Természettudományok, Technológiák, Mérnöki tudományok, Matematika és Művészetek) oktatási módszer alapja, a jelenleg Romániában is külön oktatott tantárgyakat szorosan egymásra építve, projektszerű feladatok megoldására ösztönözze a tanulókat. Ebben a témában Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke a Régiók Bizottsága raportőreként készít jelentést, amelyhez az elkövetkezőkben széleskörű konzultáció indul el. A megyeelnök „Az európai oktatás jövője helyi és regionális szemszögből” című, saját kezdeményezésű jelentéstervezetének célja megvizsgálni az oktatás jelenlegi helyzetét és a STEAM módszer gyakorlatba ültetésének lehetőségeit feltérképezni. Ezen módszer a kreatív, kollaboratív, problémamegoldó kompetenciák fejlesztésére épít a digitalizáció adta innovációs megoldások felhasználásával.

Szerdán, január 23-án ennek kapcsán egyeztetett Borboly Csaba Csák László szakértővel, Kozma Istvánnal, az IT Plus Klaszter képviselőjével, valamint Hargita Megye Tanácsa illetékes kollégáival.

A megbeszélésen az is elhangzott, hogy kísérleti jelleggel elindítanák a programot egy tanintézetben, amelyhez szakmai segítséget biztosítana és digitális eszközökkel szerelné fel az amerikai Texas Instruments cég, amelynek európai képviseletének kormánykapcsolatokért, valamint üzlet  és oktatási technológiák fejlesztéséért felelős igazgatóságainak küldöttsége augusztusban már tárgyalt erről Hargita Megye Tanácsával.

A raportőr munkáját segítő Csák László szakértő szerint amennyiben ezt az oktatási módszert sikerül meghonosítani a régióban, az jelentősen hozzájárul a versenyképesség növeléséhez, majd minden szakterületen. A szakértő szerint ugyanakkor a Texas Instruments megosztva tudását és eszközeit egy 20-30 éves lemaradást segít behozni az oktatás területén.

A témában az elkövetkezőkben egyeztetnek a Hargita Megyei Tanfelügyelőséggel és tanintézetekkel is.

Borboly Csaba szerint hosszútávon ezzel olyan kompetenciájú szakembereket képezhetnek ki, amelyek a térség fejlődéséhez is jelentősen hozzájárulhatnak. Ugyanakkor a jelentés minél részletesebb kidolgozása érdekében a raportőr számít az érdekeltek aktív részvételében, hiszen az elfogadása esetén számos, a jelenlegi oktatási rendszer hibájára megoldási javaslattal szolgál.

A raportőr előző, az oktatás területén készített korábbi jelentései az alábbi hivatkozásokon olvashatóak:

https://www.borbolycsaba.ro/az-oktatas-es-felsooktatas-fejleszteserol-es-modernizalasarol/

https://www.borbolycsaba.ro/jelentestevo-a-regiok-bizottsagaban/

Csíkszereda, 2019. január 23.

Loading

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.