fbpx

A Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház idén saját laborral rendelkezhet

Megtartotta Hargita Megye Tanácsának testülete idei első soros ülését január 30-án, szerdán a csíkszeredai megyeházán. Az ülés egyik legfontosabb napirendi pontja a megyei tanács alintézményeként működő Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház fejlesztését érintette. Konrád Judit kórházmenedzser elmondta, hogy a jelenlegi laborszolgáltatások ki vannak szerződve, amely szolgáltatási szerződés idén áprilisban lejár. Ennek kapcsán döntött ma a testület, hogy egy saját labort alakítanak ki a kórháznak, amelyhez személyzetet is rendelnek. Mint azt a menedzser kiemelte, ez a korház alkalmazottainak, különösen a nem rég megalakult kutatócsoport tagjainak munkáját jelentősen megkönnyíti. Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke hozzátette azt is, hogy az RMDSZ parlamenti képviselete külön tételként fog letenni javaslatot a csíkszeredai kórház fejlesztésének támogatására. Sajnos a kórház bővítésének kivitelezésére a sokadik kiírásra sem jelentkezett kivitelező cég (előző közleményeink a beruhazasok.hargitamegye.ro oldalon).

Elfogadták a földcsuszamlások által megrongált hat megyei útszakasz helyreállításának műszaki szakvéleményét is. A rongálódások oka a minden út esetében a talajvíz, amely két agyagréteg közé kerülve elmozdította a domboldalt, amelyen a megyei útszakaszok is találhatóak. A műszaki szakvélemény a Lázárfalva közelében található, 113B jelzésű úton, a 131-en, Oklándtól Kovászna megye határa fele, Kissolymos közelében, a 134A jelzésű úton, a 136-on, Csekefalva közelében, Miklósfalva fele a 137A úton, valamint a tibódi, 134C úton keletkezett károkra vonatkozik. Mint azt Chiorean Adrian, a műszaki vezérigazgatóság vezetőhelyettese ismertette ezek a károk nem a rossz útmunkálatok miatt következtek be, hanem az esőzések által a talajba beszivárgott víz miatt, alakultak ki a földmozgások, hozzátéve, hogy van olyan szakasz, ahol az úttól 500 méterre azonosították a probléma forrását. Borboly Csaba ugyanakkor elmondta, hogy a munkálatok közbeszereztetése mentén mindenkire számít, hogy a feladatra legyen jelentkező cég, hiszen ezen útszakaszok fontosak a helyi lakosok számára, és el kell kerülni azt, hogy kivitelező hiányában egy-egy település elszigetelődjön. A munkálatokat az út alapozásától kezdik majd és a megfelelő vízelvezetés érdekében további átereszek és kis hidakat is beépítenek.

Hargita Megye Tanácsa Kisvillany programjából támogatott, 2017-ben Madicsa-fürdőn megvalósított villamosítás részének átadását is megszavazta a testület Csíkkarcfalva javára. Borboly Csaba bizalmát fejezte ki, hogy az elkészült villanyhálózat jó szolgálatot teljesít majd a község által tervezett fejlesztésekhez.

A Homoródfürdőn található 23-as villát használatba adta át Hargita Megye Tanácsa Szentegyháza városának. Az elképzelések szerint mivel a város szerepel az országos turisztikai általános tervében, ezért forrásokat tud lehívni fejlesztésekre, amennyiben ez mégsem sikerül idén, úgy a megállapodás szerint jövőben visszakerül az ingatlan a megyei tanácshoz.

Csíkszereda, 2019. január 30.

 787 total views,  1 views today

Hozzászólások
Loading...
Megszakítás