fbpx
28 January 2019, 22nd ENVE Commission meeting Belgium - Brussels - January 2019 © European Union / Giedre Daugelaite

Biokulturális régiók mint a fenntartható fejlődés alapkövei

A biokulturális régiók koncepciójának a bevezetéséről szóló javaslatát adta át az európai uniós politikába Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke, a Régiók Bizottságának (RB) tagja január 28-án a RB környezetvédelmi, éghajlatváltozási és energiaügyi (ENVE) szakbizottságának ülésén Brüsszelben a Biológiai Sokféleség Egyezmény megvitatásának kapcsán. Ebben a témakörben a megyeelnök együtt dolgozik Hargita Megye Tanácsának tájgazdálkodási munkacsoportjával, kiemelten a kolozsvári Babeș-Bolyai Tudományegyetem Biológia és geológia karának munkatársaival. A javaslat angol nyelvű teljes szövege az alábbi linken tanulmányozható:

https://www.facebook.com/CsBorboly/posts/2173174419679055

A javaslat értelmében a biokulturális régiók témakörének bevezetésével összekapcsolhatóvá válnak a különféle európai uniós stratégiák a Biológiai Sokféleség Egyezménnyel. A kulturális identitás és a biológiai sokféleség nemcsak Székelyföldön, Romániában, hanem Európa és a világ számos régiójában szorosan összekapcsolódik. Az ember-természet koevolúciójának, a gazdag hagyományos gazdálkodási, illetve tudásformáknak köszönhetően a magas természeti érték, a biológiai sokféleség kulcsszerepet játszik a fenntartható vidékfejlesztésben. Ezért ezeknek a régióknak biokulturális régiókként való meghatározása és kezelése a fenntartható fejlődés elengedhetetlen eszközét jelentheti, gazdasági fejlődést, a biodiverzitás és a kulturális értékek közös megőrzését eredményezve, hangsúlyozta Borboly Csaba a javaslatban.

Annak ellenére, hogy nemzetközi szinten egyre nagyobb mennyiségű és előremutató tudásanyag áll rendelkezésre a biokulturális régiók témakörében, mégis a magasabb szintű döntéshozatalban ez a koncepció nem jelenik meg.

28 January 2019, 22nd ENVE Commission meeting
Belgium – Brussels – January 2019
© European Union / Giedre Daugelaite
Csaba BORBOLY, President of Harghita County Council

– Bízom abban, hogy Hargita megye, Székelyföld gazdag kulturális és természeti értékeinek köszönhetően egy olyan fenntartható vidékfejlesztési központtá tud válni, amely értékeink megőrzése mellett hozzájárul a térség lakosainak megélhetéséhez, és amelyre minden székelyföldi lakos büszke lehet. Erre hívjuk fel az Európai Unió intézményeinek figyelmét is, hiszen uniós támogatásokkal településeink is fejlődhettek, utak, csatornahálózatok épültek, a közösség gyarapodott. Hallatnunk kell a hangunkat és kifejezni az igényünket az Európai Unió támogatására számos területen, közösségünk védelmében ki kell állnunk, ezért fontos, hogy jelen legyünk az Európai Unió intézményeiben – nyilatkozta a javaslat kapcsán Borboly Csaba.

Hargita Megye Tanácsa tájgazdálkodási munkacsoportjáról és a témáról bővebben az alábbi linken olvashatnak:

https://hargitamegye.ro/tajgazdalkodas.html

A konfliktust okozó fajokkal való együttélés elősegítése az uniós természetvédelmi irányelveknek megfelelően témakörben Borboly Csaba korábbi jelentései és raportőri tevékenysége az alábbi linken tanulmányozható:

https://www.borbolycsaba.ro/a-konfliktust-okozo-fajokkal-valo-egyutteles-elosegitese-az-unios-termeszetvedelmi-iranyelvek-kereten-belul/

Borboly Csaba Régiók Bizottságában kifejtett tevékenységéről bővebben az alábbi linken olvashatnak:

https://www.borbolycsaba.ro/tevekenyseg/regiok-bizottsaga/

Csíkszereda, 2019. január 28.

Loading

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.