fbpx

Elfogadták Hargita megye szociális stratégiáját

Csíkmadarason tartott kihelyezett ülést Hargita Megye Tanácsa. Borboly Csaba megyeelnök ezt azzal indokolta, hogy a térség problémáiról közelebbről is tájékozódjanak, és a Felcsík Közösségi Fejlesztési Társulás által Madaras határában épülő derítőállomás befejezését támogassák. A társulást öt község, Csíkszentdomokos, Csíkszenttamás, Karcfalva, Dánfalva és Madaras hozta létre azzal a céllal, hogy a szennyvíztisztító telepet megépítsék. A 2011-ben elkezdett, több mint ötmillió lej értékű, 82 százalékban elkészült beruházás azért áll, mert 928 ezer lej tartozás halmozódott fel a kivitelezővel szemben. Amúgy két-három hónap alatt be lehetne fejezni, hangzott el a helyszínen, Madaras határában, ahova Borboly Csaba, a megyei tanácsosok és az érintett települések polgármesterei a tanácsülést megelőzően ellátogattak.

A derítőállomás az öt település összesen több mint ötezer háztartását látná el, de ahhoz, hogy tovább lehessen lépni, ki kell egyenlíteni a tartozást, és még egy ennyi összegbe kerülnek a további munkálatok. A megyeelnök támogatásáról biztosította az érintett községeket, az elkövetkező hetekben a megyei tanács tartalékalapjából szeretnék ezt a problémát megoldani, erről rendkívüli tanácsülésen döntenek majd. Szentes Antal megyei tanácsos hozzáfűzte, hogy a megyei tanács testületének tagjai részéről megvan az akarat, és április első felében elkülöníthetik a pénzt a tartalékalapból.

A madarasi kultúrotthonban tartott ülésen pénzt különítettek el Hargita Megye Tanácsa több idei programjára: az otthon gondozási program idei költségvetése 400 ezer lej, 50 ezer lej jut az elszigetelt településeken folytatott szociális tevékenységre, ugyanekkora összeg a fogyatékkal élők szervezeteivel való együttműködésre, 35 ezer lej a nyugdíjasok egyesületeivel való partnerségre. 69 ezer lejt irányoztak elő Hargita megyének az Európai Unióban és az Európai Régiók Közgyűlésében való népszerűsítésére, további 100 ezer lejt pedig a megye turisztikai és kulturális turisztikai promóciójára. A cél Hargita megye turisztikai fejlesztési stratégiájának gyakorlatba ültetése, a térség bekapcsolása az országos és nemzetközi idegenforgalomba, valamint kiállításokon való részvétel.

Elfogadták Hargita megyének a 2014–2018 közti időszakra szóló szociális stratégiáját is, amelynek célja a nehéz helyzetben élő Hargita megyei gyermekek, idősek, fogyatékkal élők és más hátrányos helyzetű személyek jogainak tiszteletben tartása és a közvélemény tájékoztatása erről minél szélesebb körben. A stratégia elkészítését féléves egyeztetéssorozat előzte meg az összes érintett szereplővel: helyi önkormányzatokkal, civil szervezetekkel és illetékes állami intézményekkel, a megyei tanács alintézményeként működő Hargita Megyei Szociális és Gyermekvédelmi Vezérigazgatóság dolgozta ki. A várt eredmények, többek között: a kiskorúak problémáinak hatékonyabb kezelése és az emberi erőforrás jobb felhasználása, a nappali központok számának növelése, a gyerekelhagyások számának csökkentése az egészségügyi intézményekben, a szociális ellátások színvonalának növelése, a gyermekvédelmi rendszerből kikerülő fiatalok, fogyatékkal élők szakmai-társadalmi előrelépésének segítése. A stratégia gyakorlatba ültetéséhez szükséges költségeket az állami, megyei, helyi költségvetésből, pályázatokból és adományokból tervezik fedezni. Több tanulmány is kimutatta, hogy a Hargita megyei szociális szolgáltató rendszer az országban élen jár, ezt a pozíciót szeretnék megőrizni és erősíteni.

A tanácsosok megszavazták a csicsói Olt-híd építésének dokumentációjáról szól határozattervezetet is. Mint ismeretes, a híd megrongálódott, balesetveszélyes, ezért hosszú ideje problémát jelent a község lakóinak közlekedésében. Az új híd tervét a megyei tanács elkészíttette, a munkálatok becsült értéke 1,598 millió lej. A döntés nyomán kiírhatják a közbeszerzést a kivitelezésre. (A híd ügyéről Hargita Megye Tanácsa jelentést készített, amely elérhető a következő weboldalon: http://elemzo.hargitamegye.ro/wp-content/uploads/2014/03/Jelentes_Csicsoi_Hid.pdf)

Csíkmadaras, 2014. március 24.

Loading

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.