fbpx

A fiatalok maguk kell kezükbe vegyék sorsukat

Az Országos Dávid Ferenc Ifjúsági Egylet (ODFIE) XXXIX. alkalommal szervezte meg az Unitárius Ifjúsági Konferenciát  július 10–12-én Homoródalmáson.

A rendezvény megnyitóján részt vett Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke is, aki köszöntőbeszédében kiemelte, a fiatalokkal törődni kell, figyelni kell rájuk, biztatnunk kell őket abban, hogy éljenek a demokratikus jogaikkal. Folyamatosan tartani kell a kapcsolatot, segíteni és tájékoztatni kell őket a változásokról, meg a számukra és közösségeink számára fontos lehetőségekről.

– Több alkalommal is hangoztattam, hogy a fiatalok maguk kell kezükbe vegyék sorsukat, és nem szabad arra várniuk, hogy a politikum, az idősebb generáció, vagy bárki más majd mindent megold helyettük. Vannak különféle ifjúsági szervezetek, akik nyári táborokat szerveznek, de ugyanakkor olyan fiatalokra van szükség, akik többre akarják vinni a közéletben, mint a táskahordozóság. Azon dolgozzatok, hogy abban a közéleti űrben, ami a gazdasági válság okán a hazai politikában, az erdélyi magyar politikai mezőben keletkezett, miként tudjátok a generáció érdekeit minél hatékonyabban megjeleníteni, hiszen felelősséggel tartozunk a közösségeinkért. Ugyanakkor nagyon fontos, hogy elvándorlás elleni stratégiára van szükség, hiszen itt van a család, a barátok, nem Nyugaton. Válságban nagy segítséget jelent a család, nemcsak az anyagi, hanem a lelki támasz is. És mint már említettem: fontos az egyéni boldogulás, de létezik közösségi felelősség is, keresztény fiatalként ezt még hangsúlyosabban értitek. Hatalmas megtartó erő van az ifjúsági szervezetek, az egyházak által végzett munkában, amit ezúton is köszönök. Hargita Megye Tanácsa kiemelkedő partnernek tekinti az egyházakat, hiszen jelen vannak a megye minden kisközösségében, sok esetben egyedüli intézményként a településen. Ezért is fontos ez a konferencia, és várjuk észrevételeiket, kéréseiket a megyei tanács illetékességébe tartozó kérdésekben – emelte ki Borboly Csaba.

Az Országos Dávid Ferenc Ifjúsági Egylet (ODFIE) évenkénti konferenciája a magyar unitárius ifjúság életében nagy múltra tekint vissza: az 1900-ban alakult ODFIE első ilyen jellegű seregszemléjét 1928-ban szervezte. Az 1991-től ismét évente megrendezett konferenciák előadásai olyan témaköröket érintenek, amelyek a mindenkori ifjúság számára meghatározóak.

Csíkszereda, 2015. július 12.

Loading

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.