fbpx

A fiatalok munkalehetőségeinek bővítését szorgalmazza Borboly Csaba

– A foglalkoztatáspolitika és az oktatáspolitika szoros együttműködése elengedhetetlen, és kiemelten fontos a továbbképzések, átképzések, szakoktatás előtérbe helyezése – fogalmaz Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke a Régiók Bizottságának (RB) A tagállamok foglalkoztatáspolitikáira vonatkozó iránymutatások című véleménytervezetéhez benyújtott módosító javaslatában. A dokumentumról az RB június 3-i, Brüsszelben tartott plenáris ülésén szavaztak, amelyen a megyeelnök is részt vett.

– Ahhoz, hogy a székelyföldi fiatalok szülőföldjükön maradjanak, vagy hazatérjenek, munkahelyek kellenek, ezért nagyon fontosnak tartom a foglalkoztatáspolitika összehangolását az oktatáspolitikával – nyilatkozta az elöljáró, aki az RB Szociálpolitika, oktatás, foglalkoztatás, kutatás és kultúra (SEDEC) szakbizottságának tagjaként nyújtotta be módosító indítványát. – A SEDEC-tagságomat azért tartom fontosnak, mert a térségünk érdekeit képviselni tudom a jelentések megszerkesztésénél, ami azt jelenti, hogy Hargita megyéből ebbe a kérdéskörbe is beleszólhatunk uniós szinten – tette hozzá.

A plenáris ülés június 4-én, csütörtökön reggel folytatódott, ekkor részt vett Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke is, és felszólalt az EU Befektetési Tervének témájában. Méltatta az RB munkáját, az állampolgárokhoz legközelebb álló uniós testületnek nevezte a testületet.

A Lisszaboni Szerződés módosításáról szóló egyeztetések során egyezség született arról, hogy az RB raportőrei ezentúl részt vehetnek az Európai Parlament (EP) szakbizottságainak ülésein, és a konzultatív testület az EU egyféle szenátusaként működne tovább. A plenárison jelen voltak és felszólaltak az EP alkotmányjogi bizottságának tagjai is, akik hangsúlyozták: a régiókat hagyni kell, hogy befolyásolják az EU-s jogszabály-alkotási folyamatot, továbbá hogy a helyi önkormányzatok szerepét növelni kell a döntéshozásban, a szubszidiaritás elvét jobban kell alkalmazni – számolt be Borboly Csaba. Azt is elmondta, hogy az Európai Néppárt (EPP) októberi, madridi kongresszusára hivatalosak az RB néppárti tagjai.

Csíkszereda, 2015. június 4.

Loading

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.