fbpx

A Fidesz-KDNP elöljáróival egyeztett Borboly Csaba Csíkszeredában

Aktuális Hargita megyei programokról, tervekről, politikai kérdésekről egyeztetett Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke Latorcai Jánossal, a magyar Országgyűlés Fidesz-KDNP-s alelnökével május 17-én Csíkszeredában.

A küldöttségnek Borboly Csaba bemutatta Hargita Megye Tanácsa több kezdeményezését és programját, amelyekben kérte az együttműködést. Szorgalmazzák a szakoktatás terén a közös fellépést, hisz Magyarország mintaértékűen foglalkozik a témakörrel. A jó gyakorlatokat és tapasztalatokat érdemes Székelyföldön is meghonosítani, hogy azok a fiatalok, akik nem tudnak egyetemen továbbtanulni, olyan szakmai képzést kapjanak, hogy azzal itthon tudjanak érvényesülni, és ne külföldön keressenek munkát. Ilyen Hargita megyében például a vendéglátás, számolt be a megyeelnök. Bemutatta A székelység története kézikönyv és tankönyvet, a kisrepterek rendszerének kiépítésére vonatkozó tervet, amely mindaddig amíg autópálya nem érinti Hargita megyét a magyar-magyar gazdasági, turisztikai, politikai és a sportélet területén megvalósuló együttműködések felgyorsításában, hatékonyabbá tételében lehet segítség. A helyi és hagyományos termékek előállításának és értékesítésének támogatásáról beszélt, köztük a székely termék mozgalomról, amely számos családnak biztosít megélhetést, a lakosságnak pedig az egészséges áruhoz való hozzáférést, és amely termékek iránt ma már román vidékeken is érdeklődnek. Beszámolt a faluképvédelemről, a székely kapuk mentéséről, a műemlékvédelmi programról, a tankönyv tervéről kulturális értékeink oktatására, amelyet az elképzelés szerint természetvédelmi, néprajzi tankönyv követ. Ismertette a kistelepülések felzárkóztatására irányuló Kisfalu keretprogramot és annak elemeit.

A továbbiakban szó volt az RMDSZ és a Fidesz-KDNP közötti együttműködés lehetőségeiről, ennek egyik fontos mozzanata a közelgő európai parlamenti (EP) választás. Az erdélyi magyar szavazók hangsúlyos részvétele esetén az RMDSZ-nek lehetősége van több mint két EP-képviselőt küldeni, így létrejöhet egy erős magyar érdekeket képviselő politikai erő. Ezért fontos, hogy úgy a magyarországi választók, mint az erdélyi magyarság május 25-én szavazzon, mert közösségünk érdekeit így tudjuk az európai döntéshozó fórumokon érvényesíteni – összegezték a találkozó résztvevői.

Terítékre került a magyarországi választások ügye, a határon túli magyarság megoszlásának aránya, a magyarság fogyása.

A Hargita megyei és a magyarországi elöljárók a továbbiakban is együttműködnek, fontosnak tartják a jó tapasztalatok átadását, amely több szinte valósulhat meg. Egyrészt a testvérmegyei kapcsolatok révén, másrészt a kormányzati együttműködésben, amelyre az elmúlt években is sok jó példa volt. Ezek számát kell növelni, és újabb területeken elkezdeni az együttműködést – hangzott el a találkozón.

Csíkszereda, 2014. május 18.

Loading

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.