fbpx

A hagyományos helyi termékek értékesítése mellett foglalt állást Borboly Csaba

Kezeljék kiemelt figyelemmel azokat a mezőgazdasági termékeket, amelyeket hagyományos alkotóelemekből és az adott régióra jellemző feldolgozási eljárással állítanak elő, áll Borboly Csaba módosító javaslatában, amelyet április 2-i 106. plenáris ülésén fogadott el a Régiók Bizottsága Brüsszelben. Hargita Megye Tanácsának elnöke a Régiók Bizottsága tagjaként módosító javaslatait a mezőgazdasági termékek belső piacon és harmadik országokban történő megismertetésével és népszerűsítésével kapcsolatos intézkedések témakörökben nyújtotta be.

A közönséges agrártermékekhez képest a hagyományos módon előállított termékek környezeti, egészségügyi, közösségi, kulturális és foglalkoztatottságra gyakorolt kedvező hatása jelentősebb, hozzáadott értéket hordoznak. Közvetlen hatásuk a helyi, regionális élelmiszergazdaságra egyértelműen kimutatható. Ebből adódóan, belső piacon és a harmadik országokban történő megismertetésükre külön figyelmet kellene fordítani, indokolta meg módosító javaslatát Borboly Csaba, mivel úgy vélte, a Régiók Bizottsága agrártermékekkel kapcsolatos véleménytervezete nem szentel elég figyelmet a speciális eljárással, hagyományos módon előállított mezőgazdasági  termékeknek.

A tájspecifikus, hagyományos termékek belső piaci népszerűsítése nagyban segítené az európai termelőket a piacok globalizációjából adódó kihívások leküzdésében, versenyképességük megőrzésében. Hargita megyében is a nagy áruházláncok kiszorítják a kis termelőket a piacról, számos helyi termelő küzd a fennmaradás érdekében, mivel a vásárlók előnyben részesítik az ezekben található, sorozatgyártott és valamivel olcsóbb termékeket a helyben elkészített, jó minőségű termékekkel szemben. Ezért Borboly Csaba azt javasolta, hogy a biogazdálkodásban előállított termékek mellett a tájjellegű gazdálkodásban készített, elismert minőségrendszerekbe tartozó agrártermékek belső népszerűsítését is támogassák annak érdekében, hogy az európai termelők meg tudják őrizni versenyképességüket a nagy üzletláncokkal szemben.

A helyi termelők felkarolására és segítésére irányul a Hargita Megye Tanácsa által indított székely termék mozgalom, amelynek keretében több székelyföldi településen havonta megtartják a hagyományos és helyi termékek vásárát, helyet biztosítva a termelőknek portékáik bemutatására és árusítására, és lehetőséget teremtve a lakosságnak, hogy hozzáférjen az egészséges élelmiszerhez.

Hargita Megye Tanácsa tettekkel is kiáll a székely termékek és más értékeink mellett, ezt bizonyítja az is, hogy nemrég jogerősen pert nyert a fogyasztóvédelmi hivatallal szemben a tavaly februári feljelentés kapcsán (http://www.hargitamegye.ro/hirek/kozeleti-hirek/jogerosen-pert-nyert-hargita-megye-tanacsa-a-fogyasztovedelmi-hivatallal-szemben.html ).

–          Szükség van arra, hogy európai uniós szinten is odafigyeljenek a helyi termelőkre és termékeikre, illetve tevékenységüknek a jogszabályok teret engedjenek – mondta Borboly Csaba.

Borboly Csaba 2012 októberétől állandó tagja a Régiók Bizottságának, ezen belül pedig a Környezetvédelem, éghajlatváltozás és energiaügy (ENVE), valamint az Oktatás, ifjúság és kutatás (EDUC) szakbizottságba választották be, és az Európai Néppárt tagjaként vesz részt az üléseken. A megyeelnök RB-tagságáról és -tevékenységéről bővebb információ található a http://www.borbolycsaba.ro/tevekenyseg/regiok-bizottsaga/ honlapon.

 Csíkszereda, 2014. április 2.

 906 total views,  1 views today

Hozzászólások
Loading...
Megszakítás