fbpx

A hamuból újjászületett Borszék, új gyógy- és wellnessközpont épült

-Többet ésszel, partnerséggel, konok kitartással-

Vannak lehetetlen helyzetek, de talán ezekből a legjobb feljönni, kitörni illetve megmutatni, hogy kitartással, elszántsággal és közös erővel bármi lehetséges. 12 év és sok befektetett energia után 2022. december 15-én megnyitotta kapuit a borszéki Fontana gyógyfürdő, amely Székelyföld legnagyobb wellnessközpontja. Méltán nevezhetjük Mik József borszéki polgármester által megálmodott és megépített legnagyobb Székelyföldi beruházásnak, illetve Hargita Megye Tanácsának egyik legambiciózusabb partnerségének, amelyben megmutatkozik, hogy a kitartás és az áldozatos munka végül meghozza a gyümölcsét. A borszéki gyógyfürdő megépüléséhez nem vezetett egyszerű út.

Borszékról érdemes és fontos tudni, hogy a város régi kezelőközpontja igencsak virágzó lehetőségeket nyújtott és ezáltal rengeteg turistát is tudott fogadni, viszont 2001-ben megszűnt a kezelőközpont, amely magával rántotta a teljes borszéki idegenforgalmat, a város pedig elvesztette a balneo-klimatérikus minősítést. Kilenc évvel később Mik József polgármester jó ötletének és elszántságának köszönhetően elindult a kezdeményezés, hogy a gyógyfürdő újból elinduljon. Borszék város 31 millió lej támogatást kapott a kormánytól egy modern, komplex kezelőközpont felépítésére. Az ezt követő évben pedig el is kezdődött az építkezés, 14 millió lejt sikerült befektetni, így megvalósítva a munkálatok felét. Ez a támogatás nagy részben kötődik Elena Udrea régiófejlesztési és turisztikai minisztérium akkori vezetőjének személyéhez, aki egy ifjúkori szerelmi szál megléte miatt is vállalta fel az általa vezetett minisztériummal a finanszírozást. Ezzel a lépéssel a város kapott egy új lehetőséget, hogy visszaszerezze a régi státusát és újból a turisták számára vonzó településsé válhasson. Azonban a következő évi kormányváltással megszűnt a kormánypénzek folyósítása, leálltak a munkálatok, az új kormány nem támogatta tovább a projektet, ez a lépés pedig egyelőre kettőbe törte a felépülni látszó gyógyfürdő jövőjét.

A megépülő wellnessközpont projektje több alkalommal is ,,a szakadék szélén” állt, a helyi önkormányzat pedig nagyon sokszor került kilátástalan helyzetbe. Viszont az elszántságnak köszönhetően, megvolt az elhatározás, hogy bármi is történik, véghez kell vinni az elkezdett munkálatokat. Hargita Megye Tanácsa annak érdekében vállalt szerepet a beruházás folytatásában, hogy elkészüljön a gyógy-és szabadidős központ, emiatt pedig több alkalommal is támogatta a projektet.  Első alkalommal 2012-ben szállt be a projektbe egy nagyobb összeget jóváhagyva állagmegőrzésre a jövedelem visszaosztásból. Az ezt követő évben pedig a „Borvizek útja’’ projektre újabb finanszírozást nyújtott a multifunkcionális központ építése érdekében.

A helyi önkormányzat törekvései mellett borszék polgárai is egyre inkább magukénak érezték a gyógyfürdő megépülésének ügyét. Online petíciót indított a helyi fiatalok képviselete és a turisztikai szövetség, ahol széles körben ismertették a beruházás előnyeit. Továbbá az épülő kezelőközpontnál villámcsődületet vagy más néven „flashmobot” szerveztek, ahol a fiatalok és az idősek egyaránt részt vettek, ezzel is megmutatva, hogy mindenkinek szívügye az, hogy a gyógyfürdő minél hamarabb megépülhessen. A Borszéki önkormányzat a 2016-os évben sikeresen folyamodott banki hitelhez, valamint a saját költségvetéséből is finanszírozta a munkálatokat.

Azonban a hitel felvétele után is rengeteg akadály gördült az építkezés útjába, a források végessége, az árak emelkedése mind-mind azt eredményezte, hogy lankadt az érdeklődés és egyre kevesebben látták úgy, hogy a projektnek lehet jövője. Az udvarhelyi és csíki RMDSZ a térségi források ráeső részéről Borszék javára lemondva, a PSD és PNL pártokkal egyetemben akkor is felelősséget vállalt, amikor a gyergyói RMDSZ ahelyett, hogy egy lépést tett volna előre inkább visszalépett és elhatárolódott a segítségnyújtástól.

Be kell látnunk, hogy szükségünk van álmokra és célokra, de emellett elengedhetetlen az összefogás és a szövetségesek megléte. Hargita Megye Tanácsának talán az egyik legjobb döntése volt, hogy vasakarattal kiállt és hitt a projekt megvalósulásában. Ezt bizonyítja az is, hogy az utolsó két évben a megyei önkormányzatnál dolgozó kollégák megtalálták a módját a befejezéshez szükséges beruházási rész elkülönítésére. A kemény elhatározás és a szívós munka úgy a borszéki önkormányzat, mint a megyei tanács részéről meghozta a megálmodott eredményt: december 15-én kitárta kapuit a borszéki gyógyfürdő és wellnessközpont.

Borszékot sosem hagyta magára Hargita Megye Tanácsa, a 2011-ben elkezdett építkezést folyamatosan támogatta. A közel 41 millió lejes beruházásból létesült borszéki gyógyfürdő és wellnessközpont megépüléséhez jelentős mértékben, több mint 5,7 millió lejjel járult hozzá.

A borszéki Fontana gyógyfürdő jó példa arra, hogy hogyan lehet megoldani egy székelyföldi kihívást, amely oroszlánrészt Mik József polgármester és Borszék város érdeme. Hargita Megye Tanácsa pedig végig elkötelezett volt abban, hogy rendelkezésre álljon a nehéz helyzetekben, a kéréseknek eleget téve mindig segítő kezet nyújtson, és ne hagyja veszni ezt a mindenki számára igen fontos ügyet.

Mindenki bízik abban, hogy a gyógyfürdő egy új ajtót nyit meg, amelyben óriási lehetőségek tárulkoznak a vendéglátást illetően, viszont ennek eléréséhez szükség van arra, hogy minél többen igénybe vegyék a hely szolgáltatásait. Mindannyian azt reméljük ettől a központtól, hogy nem csak a térség, de egész Hargita megye és Székelyföld számára olyan vonzerőt jelent majd, amely mentén sok napot fognak itt eltölteni.

Fecske és csobbanás

A november végén látható élő videó is, ahol fürdőnadrágban mutattam be a borszéki fürdőhelység nyújtotta lehetőségeket, azt hivatott szolgálni, hogy minél több emberhez eljusson a hír, az épület sikeres meglétéről és arról, hogy hamarosan megnyitja kapuit és elkezdi a működését.

Az élő bejelentkezésnek meg is lett az eredménye, hiszen több százezer emberhez eljutott, amelynek hála rengeteg ember szerzett tudomást a hamarosan megnyíló impozáns épületről. Ez egy rendkívül fontos szempont mivel sok a költsége egy ilyen épületnek és törvényszerűség, hogy minél több az idelátogató vendég, annál sikeresebben tud működni a gyógyfürdő, ez pedig mindenki részéről egy oda-vissza nyertes helyzetté válhat.

Másrészről viszont nem helyénvaló és nem szabad megengednünk, hogy kettős mércével mérjünk egy olyan eseményt, amelyre már a múltban is volt példa. A borszéki wellness felavatása után sokan nem helyeselték, hogy hogyan mutattam be a fürdőhelyiséget. Azonban ne feledjük el, hogy ezt előttem már mások is megtették. Ráduly Róbert volt polgármester és Kozán István újságíró a Csíki Csobbanó avatásakor fürdőnadrágban és egy szál törülközőben, széles mosollyal az arcukon nyilatkoztak a Híradóban.

Nem akarom feleslegesen felfújni a témát, de ha egy mondattal kellene kifejeznem a véleményem, ez a közmondás jut eszembe: aki másnak vermet az, maga esik bele. Tisztelője vagyok az újságírói szakmának, hiszen nélkülük nem tudnának rólunk. Aki a politika nézeteivel nem ért egyet, annak is el kell ismernie, hogy soha nem személyeskedik, nem demagóg, és nem szokott csak azért beszélni, hogy róla szóljanak a hírek.

Habár az ő esetükben a jókedv és helyeslés volt a végeredmény, ez a borszéki wellnessfürdő esetében elmaradt. Nem állja meg a helyét, hogy ameddig egyik politikus számára egy ilyen tett erény, addig a másikra ráhúzzák a vizes lepedőt. Sokan könnyen pálcát törnek mások feje felett és könnyelműen foglalnak állást, anélkül, hogy alaposan körbejárnák a témát. Nem szeretnék senkit kiemelni, de hogy is van a mondás? Akire passzol, a cipő az nyugodtan viselje.

Megesik, hogy egy jó marketingötlet többet hoz látogatók terén, mint egy milliós kampány. Ízlések és pofonok. Viszont az a politikus, aki nem használta ki a lehetőségeit, sőt ölbe tett kézzel csak a távolból figyelte az eseményeket, az nem jogosult véleményt alkotni sem a „lájkvadászat” sem a „fecske” témakörében. A kibic mindig jobban tudja, hogy hogyan kellett volna játszani.

Mindent összegezve elmondható, hogy nem mindig csak a pénz, amivel segíteni lehet. Sokszor egy baráti kézfogás, főleg abban az esetben, amikor egy polgármester már belefáradt, belekeseredett és már feladni készül akkor a biztos jövőkép, a folyamatos bátorítás és támaszadás sokat segíthet. A közlemények, a videók, a kommunikáció, a példás összefogás mind hozzájárult, ahhoz, hogy ez a projekt szinten maradhasson és végül révbe érjen. Személy szerint örülök, hogy nemcsak a Hargita Megyei Tanács forrásaival tudunk ott lenni, hanem barátilag, lélekben is a legnagyobb kihívásoknál, hiszen talán itt a legfontosabb egy jó szó, egy kedves gesztus.

Loading

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.