fbpx

A Hargita megyei felekezetek képviselőivel tárgyalt Borboly Csaba

A csíkszeredai megyeházán fogadta Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke a Hargita megyei magyar történelmi egyházak képviselőit szeptember 5-én, csütörtökön délben. A megbeszélésen jelen volt Tamás József katolikus segédpüspök, Kántor Csaba református püspökhelyettes, Bara Ferenc katolikus főesperes, Portik-Hegyi Kelemen katolikus főesperes, Simó Sándor unitárius esperes, Lőrinczi Lajos unitárius esperes, valamint Lukács Levente tanácsos. A találkozó célja az egyházak jelenlegi helyzetének ismertetése, valamint az év hátralévő részére vonatkozó javaslatok megvitatása volt.

Borboly Csaba a nem egyházi személyek alkalmazásával kapcsolatban felmerült kérdésekre pozitív választ adott, mondván, megvan rá a lehetőség, hogy ezen a téren is támogatást biztosítson a megyei tanács, ennek lehetőségét még vizsgálják. A megyeelnök kéréssel fordult az egyházi vezetőkhöz: „Abban kérem az önök segítségét, hogy az egyház szerepét erősítsük a közösség érdekében, vagy legalábbis ami rajtunk múlik, azt tegyük meg. A kis falvak kiürülnek, ha legalább saját lelkészük nincs. Hiába aszfaltozunk vagy építünk vízvezetéket, ha nincs egy összetartó erő az adott településen, ez az összetartó erő pedig az egyház lehet.”

A egyházi képviselők egyetértettek abban, hogy szükség van az egyházak erősebb összefogására. Sikeres az egyházi együttműködési program, amelyet jövőre szeretnének folytatni, továbbá a jelenlévők szerint a megyei tanács által támogatott egyházi táborok nagyon hasznosak az ifjúság nevelése szempontjából. Felmerült ugyanakkor egy olyan program indítása, amelynek keretében az egyházak által szervezett rendezvények támogatására lehet pályázni. A találkozó végén az egyház képviselői beszámoltak a ravatalozóépítések menetéről is.  Arról is szó esett, hogy jó lenne ökumenikus lelkésztalálkozókat szervezni térségenként.

Csíkszereda, 2013. szeptember 5.

Loading

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.