fbpx

A helyi termékek előállítása sok családnak jelent jövedelmet

Továbbképzést és sajtmustrát tartottak Gyimesbükkön a kézműves sajtok készítőinek január 28-án. Kis Ferenc és Mircz Nárcisz sajtmesterek Magyarországról érkeztek ez alkalommal is, az ő segítségükkel indult el korábban a Hargita megyei kézműves sajtkészítő mozgalom, amely aztán kiterjedt egész Székelyföldre. A sajtkészítőket mindig nagy szeretettel várják vissza Hargita megyébe, Székelyföldre, hangsúlyozta Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke, aki szintén részt vett a Pogányhavas Kistérség által szervezett rendezvényen.

Január 28-án egész napos vaj-, sajtkészítő továbbképzést tartottak a sajtmesterek a gyimesközéploki, gyimesfelsőloki és a gyimesbükki gazdáknak. A résztvevők saját készítésű sajtokat vittek magukkal, amelyeket egy versenyen értékeltek. A sajtok megmérettetésébe kilenc termékkel neveztek be, amit végül a gyimesbükki Sárik Attila nyert meg.

Borboly Csaba gratulált a gyimesi gazdáknak, hiszen ma már közülük nagyon sokan tudják, hogy nemcsak a csarnokba lehet leadni a tejet, hanem feldolgozásával komoly jövedelmet lehet megvalósítani. A megyeelnök arra biztatta a gazdákat, hogy a készülő gyimesközéploki tejgyár szakosodjon a biotermékek előállítására, hisz a Gyimesek völgyében, a vegyszermentes patakokból isznak és vegyszermentes tápanyaggal táplálkoznak a szabadtartásban levő marhák. Ez olyan előny, ami felhasználható a termékek értékesítésében. Kis Ferenc is megerősítette, hogy ilyen környezetben nevelt állatok termékei szinte konkurencia nélkül értékesíthetők a piacon.

Borboly Csaba azt mondta, bízik benne, hogy ezeknek a befektetéseknek köszönhetően az elvándorolt fiatalok lassan megtalálják a lehetőséget a hazatérésre. Felajánlotta a gyimesbükkieknek is a segítséget a képzésekben, az engedélyezések megszerzésében és számos területen, ami szükséges ahhoz, hogy termékeiket értékesíteni és vásárlóik körét szélesíteni tudják. A megbeszélésen jelen volt Rácz Árpád megyei tanácsos és Görbe Péter Hargita megyei főtanfelügyelő is.

A kézműves sajtkészítők továbbképzésén készült felvétel megtekinthető Borboly Csaba Facebook-oldalán:

https://www.facebook.com/borbolycsaba/posts/1179227468791301

Helyi termékek boltja az ezeréves határ mellett

Pál Péter gyimesbükki vállalkozó a sajtmustra első helyezettjének felajánlotta, hogy megvásárol tőle ötven kilogram sajtot. A vállalkozónak Gyimesbükkön a vasútállomás után van egy bemutató üzlete hagyományos termékekkel. Pál Péter egy korábbi sajtkészítő képzésen vállalta, hogy biztosít értékesítési felületet a termelőknek. Ígéretét meg is valósította, ma közel harminc környékbeli termelő terméke megtalálható üzletében.

Az üzletről fotók és videó megtekinthető Borboly Csaba Facebook-oldalán:

https://www.facebook.com/borbolycsaba/posts/1179333042114077

Csíkszereda, 2017. január 28.

Loading

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.