fbpx

A hét jobban mutat, mint a hat

Kevésbé vagyok járatos a parlamenti mandátumok elosztását szabályozó jogszabály rejtelmeiben, de ezt a cikket elolvasva átvillant bennem, hogy most reális az esélyünk a faramuci, Maroshévíz környékét és Gyergyószék egy részét magában foglaló választókerület megszerzésére. Ebben a választókerületben többségben van a románság, és a legutóbbi választáson Mircea Duşa jelenlegi belügyminiszter nyert, de nem az 50% + 1 szavazattal, hanem az újraosztásnak, valamint annak köszönhetően, hogy ő kapta a legtöbb szavazatot.

Ha jól értelmezem a cikket,  a lényege a román választási rendszernek az, hogy először kiosztja a nyertesek között azokat a választókerületeket, amelyekben valamelyik jelölt 50% feletti eredményt ért el, majd ezt követően az országosan elért szavazataránynak megfelelően azokat a mandátumokat, ahol senki sem ért el 50%-ot, újraosztja a többi párt között. Sőt ha kell az arányossághoz, még új mandátumokat is létrehoz. Fura szabály, de számunkra előnyös, mert azt biztosítja, hogy a Krassó-Szörény megyei RMDSZ-szavazatból is valahol RMDSZ-es mandátum lesz. Ez a magyarságnak nagyon fontos.

A jelenlegi közvélemény-kutatások szerint a választókerületek többségében – hasonlóan a nyári önkormányzati választásokhoz – 50% feletti eredményt fog elérni az USL. Ez azt jelenti, hogy az USL a visszaosztásnál nem kap egy mandátumot sem, és ahol a jelöltje nem érte el az 50%-ot, ott a többi jelölő szervezet kapja a mandátumot. Ezen az alapon nekünk jók az esélyeink az általam említett, úgynevezett 5-ik választókerületben, mert bár 50%-ra kevés is a sanszunk, arra viszont 100%, hogy elsők vagy másodikak legyünk. A lényeg, hogy minél több szavazat érkezzen az RMDSZ jelöltjére ebben a választókerületben, és még ha kevesebbet is kapnánk, mint a szociálliberális jelölt, ha nincs 50% feletti USL-eredmény, a választókerület a miénk, és megyénk szavazatai nem mennek át más megyékben induló RMDSZ-es jelöltekhez.

Mostanáig az újraosztásnak köszönhetően Hargita megye majdnem egy teljes mandátumot ajándékozott valamely más megyében működő RMDSZ-szervezet számára. Ezt szokás volt elfogadni, de nem volt szokás legalább megköszönni. Ez most megszűnhet, így az érintett települések polgármestereinek, helyi szervezeteinek csak azt mondhatom: fel a fejjel, legyenek tudatában, most mi vagyunk az esélyesek, és ezt tudassák az ezeken a településeken lakó magyarsággal is. A választási törvény értelmezésében, a várható mandátumok modellezésében járatos ügyvezető elnökségi munkatársakhoz pedig az lenne a kérésem, hogy az általam felvetett témára reflektáljanak, mert egyféleképpen lehet mozgósítani Maroshévízen, Borszéken, és Gyergyóditróban, ha tudjuk, hogy mi vagyunk az esélyesek, és másféleképpen akkor, ha tévesen úgy tudjuk, nincs esélyünk, és a kampányban csak lógatjuk a fejünket. Itt a lehetőség! A tét az, hogy hat vagy hét mandátumunk lesz-e a román parlamentben. Nem mindegy, mert egyfelől a hét jobban mutat, mint a hat, másfelől pedig annak, hogy az RMDSZ megszerzi az összes mandátumot a megyében, már önmagában üzenete van. A hét Hargita megyei RMDSZ-mandátum annál is jobban mutat, mint ha van hat mandátum Hargita megyében, és egy, mondjuk, Galac megyében vagy egy afrikai választókerületben. Négy éve nagyon jót mulatott a román sajtó azon, hogy Kötő József 35 afrikai szavazatával az RMDSZ mandátumot szerzett. Ha megszereznénk mind a hét Hargita megyei helyet, akkor mi mulatnánk.

Egyébként ez a helyzet Kovászna megyében is a Bodzafordulót magában foglaló választókerülettel. Tehát jó az esélyek, hogy közösen két többletmandátumnak örüljünk december 9-ét követően. Eggyel több az indok amellett, hogy nem szabad szétforgácsolnunk erőinket, a magyar szavazatokat, mert minden egyes olyan voks, amelyet nem az RMDSZ-re adnak le, valójában az USL-jelölt nyerési esélyeit növeli. Az önkormányzati választáson volt, ahogy volt, de itt most nincs kecmec.

Loading

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.