fbpx

A jogi viták helye nem a vásárban van

Levélben fordult Borboly Csaba a Székely termék védjeggyel rendelkező termelőkhöz, arra kérve őket, hogy ne hátráljanak meg semmilyen, jogvédettségre hivatkozó fenyegetés előtt, és figyelmesen olvassák el a fenyegetőző által felmutatott iratokat. Mindez annak kapcsán merült fel, hogy Hargita Megye Tanácsának illetékesei a nyár folyamán a Romániai Magyar Kézművesek facebook-oldalán (https://www.facebook.com/rmkezmuves) közzétett egyik bejegyzésből értesültek egy székelyudvarhelyi vásáron történt eseményről.
A Székely termék védjegy használatára jogosult kézműveshez odament egy személy, és közölte vele, hogy nem árulhatja bizonyos termékét, mert az le van védve általa, és ha nem pakolja el a standról, hívja a rendőrséget, és megbüntetik. Mivel a szóban forgó bejegyzésben az információk hiányosak voltak, a megyei tanács munkatársai felvették a kapcsolatot a sértettel, de nem derült fény a fenyegetőző kilétére, mint ahogy arra sem, hogy pontosan mit védett le, melyik hivatalnál, illetve hogy milyen jogi alapja van az általa levédett termék kisajátításának. A kizárólagos használati jognak ugyanis több formája lehet, mint például márkalevédés vagy formatervezési mintaoltalom. A levédés jogi formái között nagy eltérések vannak, amelyek ténylegesen meghatározhatják a kizárólagos értékesítést.
Levelében Borboly Csaba hangsúlyozza, hogy ha nem egyeznek meg a formák, jelek, alkati sajátosságok, akkor a Székely termék védjeggyel rendelkező kézművesek nyugodtan forgalmazhatják azt a terméket, amit készítenek. Az elöljáró felkéri a márkanevet birtokló termelőket, hogy hasonló esetekben olvassák el figyelmesen, ki és milyen papírokkal fenyegetőzik, és ha egy mód van rá, szerezzék meg a szóban forgó iratok másolatát, mert kiderülhet, hogy alaptalan a vádaskodás, fenyegetőzés.
Bármilyen kérdés merül fel a fentiekkel kapcsolatban, vagy ha hasonló eset történik, az érintettek bizalommal fordulhatnak a megyei tanács alintézményéhez, a Hargita Megyei Agrárkamarához: Csíkszereda, Szabadság tér 5. szám, II. emelet, 245-ös iroda; telefon: 0751-177679, e-mail cím: agrarkamara@hargitamegye.ro
Csíkszereda, 2013. szeptember 19.

 820 total views,  1 views today

Hozzászólások
Loading...
Megszakítás