fbpx

Tizenkét országból kíváncsiak a Székely termék mozgalomra

Olaszországban tanácskoznak Hargita Megye Tanácsának képviselői

Szakmai találkozón vesznek részt az olaszországi Genovában a CCIC – Összetett kihívások, innovatív városok című nemzetközi projekt partnerei szeptember 18-án. A rendezvényen a romániai partnert, Hargita Megye Tanácsát Borboly Csaba elnök és Kovács Emőke, az intézmény munkatársa képviseli. A Hargita megyeiek bemutatják a Székely termék mozgalmat, amelyre Európa 12 országának szakemberei kíváncsiak.

A projektben 13 partner vesz részt tíz országból, Románia mellett Bulgáriából, Nagy-Britanniából, Olaszországból, Svédországból, Finnországból, Hollandiából, Spanyolországból, Észtországból és Lengyelországból. A program célja a regionális politikák javítása, az innováció erősítése a közszférában és az együttműködés növelése a helyi és regionális hatóságokkal, állami szervekkel és más érdekelt felekkel a partnerrégiókban.

Az olaszországi találkozón a projekt összefoglalója mellett a partnerek a különböző régiók jelentéseit, a közszféra innovációjára irányuló tanulmányokat ismerhetnek meg. A romániai és székelyföldi jó példák gyűjtése is folyamatos, ez alkalommal Hargita megye képviselői jó gyakorlatként a Székely termék mozgalmat mutatják be. Hargita Megye Tanácsának ezen kezdeményezése és mára már az egész Székelyföldre kiterjedő megvalósítása a közintézményi – szerepvállalás követendő példája, mellyel a helyi kisvállalkozások termékeinek piacra jutását segíti.

– A külföldi partnerek nagy érdeklődése övezi a megvalósítást, Európa 12 országának szakemberei kíváncsiak a Székely termék mozgalomra – számolt be Borboly Csaba. Hargita Megye Tanácsa korábban is figyelmet fordított a közösség igényére döntéseinek meghozatalában. A projekt jó lehetőséget kínál a korszerű véleménynyilvánítási és konzultációs eszközök megismerésére és alkalmazására, tette hozzá az elöljáró.

– Autonómiatörekvéseinknek is fontos alapja a hatékony helyi közigazgatás. Hargita Megye Tanácsa más európai uniós projektek bevonásával is azt célozza, hogy erősítse a helyi közigazgatás hatékonyságát, fontosnak tartjuk többek között az ügyintézés, a véleménynyilvánítás megkönnyítését az elzártabb településeken élők számára is. Reméljük, törekvéseink pozitív hatását hamarosan a lakosság is érezni fogja – fogalmazott Borboly Csaba.

Hargita Megye Tanácsának csatlakozását a nemzetközi projekthez az idei első ülésén fogadta el az önkormányzati testület. A mostanihoz hasonló szakmai üléseket korábban Nagy-Britanniában, Svédországban és Finnországban is tartottak.

Csíkszereda, 2013. szeptember 18.

Loading

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.