fbpx

A katolikus egyház csíki képviselőivel találkozott Borboly Csaba

Az aktuális közügyekről, támogatáspolitikáról tartott megbeszélést Borboly Csaba, az RMDSZ Csíki Területi Szervezetének elnöke Tamás József segédpüspökkel, illetve a katolikus egyház Csík-térségi képviselőivel május 13-án Csíkszeredában. Jelen volt Tánczos Barna szenátor és Becze István, a területi szervezet ügyvezető elnöke is.

Borboly Csaba bevezetőjében kiemelte, az RMDSZ életében az elmúlt időszak legfontosabb döntése a szövetség kormányzati szerepvállalása, amely kiemelkedően fontos a csíki emberek életében, hiszen mindkét miniszter Csíkból van, akik kiemelten oda tudnak figyelni a térség igényeire.

– A kormányzati szerepvállalás a magyarság megtartó intézménye, amelynek fontossága leginkább a szórványban érzékelhető, ahol nincsenek magyarok által vezetett közintézmények, amelyek szervezhetnek programokat, képviselhetik az érdekeiket. Nagyon fontos a jogbiztonság szempontjából is a kormányzati részvétel, hiszen beleszólhatunk a jogalkotásba, nem tudnak ellenünk olyan könnyen döntéseket hozni. Nem szabad azonban elfelejtenünk azt sem, hogy jelenleg folyik az előkészítése Románia és az Európai Unió partnerségi megállapodásának, amely leszögezi, hogy milyen beruházásokra lehet majd forrásokat lehívni az elkövetkező 7 évben. Ha most nem úgy alakítják ki a rendszert, hogy számunkra is előnyös legyen, 7 évig nem fogunk tudni megfelelően uniós forrásokat lehívni. Ezért is nagyon fontos, hogy Bukarestben és Brüsszelben is erős képviseletünk legyen. Május 25-e egy lehetőség, hogy érvényesíthessük érdekeinket, megmutathassuk erőnket – emelti ki Borboly Csaba.

Tánczos Barna elmondta, május 25. nehéz pillanat lesz az erdélyi magyarság életében, amikor mérlegre tesszük az erőnket egy olyan választáson, ahol az emberek nem érzik közvetlenül a választás súlyát. Pedig annak köszönhetően, hogy Sógor Csaba és Winkler Gyula képviselték az erdélyi magyarságot az Európai Unióban, megmaradt az a típusú uniós támogatási rendszer, amely a kisgazdaságoknak, a környezetbarát gazdálkodási formáknak kedvez, nem elsősorban a hatalmas gazdaságoknak, ugyanakkor Románia úgy tudta alakítani a vidékfejlesztési programját, hogy maradjanak a támogatások a hegyvidékekre, legelőkre, kisgazdaságokra.

Az egyház képviselői kiemelték, nagyon fontos, hogy keresztény értékeket képviselő emberek jussanak be minél nagyobb számban az Európai Parlamentbe, hiszen olyan világot élünk, ahol lábbal tiporják az emberi értékeket, és már semmi sem szent.

A találkozó végén mindannyian egyetértettek abban, hogy nagyon fontos az erő felmutatása május 25-én, mert ha kisebbségként nem vagyunk ott az Európai Parlamentben, akkor nincs, aki beszámoljon gondjainkról, megismertesse értékeinket, és így nem számítunk – emelték ki az egybegyűltek.

Csíkszereda, 2014. május 13.

Loading

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.