fbpx

A kisgazdák és a helyi termékek védelmében Brüsszelben

Az egészséges táplálkozás, a Közös Agrárpolitika (KAP), így a vegyszermentes és bio élelmiszerek és a Székely termékek is terítékre kerültek ma, október 1-jén Brüsszelben a Régiók Bizottsága (RB) természeti erőforrások és mezőgazdaság (NAT) szakbizottságának ülésén. A hozzászólók között jelen volt Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke, RB-tag is, aki Székelyföld sajátosságairól, a kisgazdák támogatásáról, és a kérdésben egy interregionális munkacsoport (intergroup) létrehozásáról beszélt.

Borboly Csaba azt javasolta, hogy kezdjék el a munkacsoport létrehozását. Az ülést vezető szakbizottsági elnök üdvözölte a kezdeményezést, mint kifejtette, bízik benne, hogy minél többen csatlakoznak rövid időn belül a munkacsoporthoz. Hozzátette: ő maga is csatlakozik az intergrouphoz, mert egy nagyon fontos témakörben lesz létrehozva, hiszen egyre nagyobb hangsúlyt kap Európában az egészséges étkezés.

– Számunkra fontos a kezdeményezés az egészséges életmód szempontjából, de azért is, mert Székely termékeink, a kisgazdaságok, a vegyszermentes és bio termékek, mind-mind Székelyföld jellemzői. És úgy lehet Európai szinten is előnyt szerezni, ha a szabályozások is odafigyelnek a helyi termelőkre és egészséges termékeikre, és nem a versenyre alapozott, nagyteljesítményű gazdaságoknak kedveznek – nyilatkozta az ülés kapcsán Borboly Csaba.

cor okt1

Az interregionális munakcsoport létrehozásának ötlete korábban, 2017 októberében is terítékre került, a Go local! – Best practices of sustainable food policy on local level címmel szervezett workshopon a Régiók Bizottsága épületében Brüsszelben, a régiók és városok európai hete rendezvénysorozat részeként, és a Hargita megyeiek bemutatták a Székely termékeket.

Idén, szintén a régiók és városok európai hete rendezvény keretében Hargita Megye Tanácsa az Európai Bizottság, az Európai Parlament és a Régiók Bizottsága támogatásával október 9-én Brain Drain: a one way ticket elnevezéssel szervez workshopot, amely a fiatalok és a munkaerő kivándorlására fekteti a hangsúlyt.

A Közös Agrárpolitikai jelentés is megvitatásra került az ülésen, amihez szintén hozzászólt Hargita Megye Tanácsának elnöke. Elmondta, fontos, hogy a jelentésben megfogalmazottak a kisgazdák érdekeit szolgálják, és elengedhetetlen számukra a kiszámíthatóság, hisz időben tervezniük kell ahhoz, hogy vállalkozzanak, befektessenek.

Csíkszereda, 2018. október 1.

Loading

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.