fbpx

A kollégák nem akartak bennünket a kormányba

Olvastam az alábbi cikket, és csóváltam a fejem. Mi a bajuk velünk? Bukarestben voltam két napig, de nem tudtam a titkot megfejteni, nevezetesen azt, hogy miért van ez a nagy hajcihő az RMDSZ kormányzati részvétele körül.

Úgy látom, a kollégák figyelmét elkerülte néhány dolog.

Az egyik az, hogy Traian Băsescu majdnem két cikluson keresztül meg tudta határozni a mindenkori kormányzatokat, mert bevonta partnerként az RMDSZ-t. És ebből a szempontból a legutóbbi kormányzati időszak a lényeges, amikor is a gazdasági válság közepette sem ugrottunk ki, nem hagytuk cserben a kormányt. Ha valamire kezet rázunk, amellett kitartunk. Ezt várjuk el magunktól, és ezt várják el tőlünk a választóink. Ha az erősségeinket kell felsorolni, én első helyen az RMDSZ megbízhatóságát említeném. Ezért nem értem Oprişan és Constantinescu kollégát, mert azt nagyon jól tudhatják, hogy az az eget verő USL-, PSD-népszerűség, ami most van, előbb-utóbb kopni fog, és inkább előbb, mint utóbb.

Nem értem a PNL-t sem, mert ha 2014-ben eséllyel akarnak elnökjelöltet indítani, akkor nekik elemi érdekük, hogy a PDL abból a kómából, amibe december 9-én került, túl hamar ne ébredjen fel. Ha behozzák kormányba az RMDSZ-t, akkor szerintem a PDL ébredése, erősödése minden bizonnyal lassabb lesz, mint ha az RMDSZ ellenzékben van, és ébresztgeti. De hát mint tudjuk, a politikában alapszabály, hogy mindenki saját kudarcának kovácsa.

Mi négy évre szövetkezünk, és akivel kezet rázunk, amellett négy évig kitartunk, de most semmi sem számított, úgy féltek az USL-s politikusok az antennák kameráitól meg szájhős riportereitől, mint az ördög a szenteltvíztől. Nem mertek bevenni a kormányba, semmi baj. Lesz még változás a Dâmboviţa partján.

Majd ha fél vagy 1-2-3 év múlva hívnak, hogy jöjjünk a kormányba, mert meginog a kormány parlamenti támogatása, összevesznek a partnerek, vagy szükség lenne az államfőválasztáson a támogatásunkra, akkor majd eldöntjük, mit lépünk, de az biztos, minél inkább késik a meghívásunk, annál kisebb az esélye, hogy hajlandók legyünk kormányra lépni, mert azért az ellenzékiségnek is van egy diszkrét bája, racionalitása. Pláne ha már csak egy-két év van hátra a soron következő választásokig, mert akkor igencsak meg kell fontolni, hogy az ember belép-e egy hanyatló kormánykoalícióba, vagy vár még egy-két évet, és a győztes politikai alakulatok oldalán hoz létre új kormányt 2016-ban, hogy megvalósíthassa mindazt, amit választói várnak tőle.

Szerintem ezeket a dolgokat Victor Ponta PSD-elnök nagyon jól tudja, ezért volt a december 9-i bejelentése az RMDSZ kormányzati együttműködéséről. Nem tudta elérni pártján belül az RMDSZ bevételét a kormányba, de mint mondják: ami késik, nem múlik.

Egyébként e témában érdekes cikket olvastam a ziare.com oldalon, ajánlom mindenkinek.

Loading

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.