fbpx

A Konstanca megyei tatár küldöttség magával vitte a Hargita megyei jó példákat

Az országban egyedülálló Székely termék mozgalommal ismerkedett és a gazdaszövetkezeteket látogatta meg az a tíz fős küldöttség, akik kétnapos látogatásra érkeztek Hargita megyébe a Konstanca megye Cumpăna községből. A kapcsolat Antal István János RMDSZ-es Konstanca megyei képviselő közbenjárásával jött létre, a tatár község küldöttsége Mariana Gâju polgármester vezetésével érkezett Hargita megyébe. A küldöttségben konstancai vállalkozók, gazdálkodók és a Mezőgazdasági Egyetem professzora, Sonea Cosmin is részt vett.

A vendégeket január 10-én a csíkszeredai megyeházán fogadták, ahol Márton István, Hargita Megye Tanácsa Vidékfejlesztési Egyesületének igazgatója ismertette a Székely termék mozgalmat. Két nap alatt számos helyet meglátogattak, így a szépvízi Csengő Tejfeldolgozó üzemet, Vacsárcsiban a Gazdasszony-konyhát, Csíkdánfalván Bálint László húsfeldolgozó üzemét, Gyergyótekerőpatakon Bálint Attila sajtkészítő műhelyét, Csomafalván a gazdasszony-konyhát, január 11-én pedig a székelykeresztúri tejfeldolgozó üzemet.

A Székely termék mozgalom és a gazdaszervezetek működése, tevékenysége egyedülálló az országban, vélte a cumpănai küldöttség, számolt be Márton István, és arra kérték, hogy az itteni jó példákkal segítsék a Konstanca megyei község gazdáit. A további együttműködés érdekében partnerkapcsolatot alakít ki a Vidékfejlesztési Egyesület a községgel. Szeretnének Konstanca megyében is gazdaszövetkezeteket létrehozni, ebben kérik a Hargita megyeiek segítségét. Márton István elmondta, ismertették velük a szövetkezetek megalakításának lépéseit, bemutatták a szükséges iratokat, illetve beszámoltak programjairől – Mintagazda, Kiskertész stb. -, amelyek mintájára hasonlókat indítanának Cumpăna községben.

A Hargita megyeieket meghívták a tavasz folyamán tartandó cumpănai falunapokra, ahol bemutatják a Székely termékeket, illetve a Konstanca megyeiek azt is felajánlották, hogy biztosítanak üzlethelyiséget, ahol állandóan árusíthatják a Székely termékeket.

A küldöttség látogatásáról készült kisfilm megtekinthető az alábbi linken:

Csíkszereda, 2018. január 12.

 713 total views,  2 views today

Hozzászólások
Loading...