fbpx

A magyar kormány az erdélyi bölcsőde- és óvodaépítéssel Románia feladatát végzi el

– Ne engedjünk a provokációnak! Kezeljük a provokációt mosolygósan! A falfirkákat távolítsuk el, a provokátorokat mosolyogjuk meg – hangsúlyozta Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke. A megyeelnök egy, a napokban Csíkszeredában megjelent magyarellenes és provokatív falfirkát festett le január 12-én, pénteken a sajtó jelenlétében. Mint elmondta, méltatlan és hálátlan az ilyen falfirkák felfestése, a magyar kormány intézkedései Romániának is hasznosak, továbbá senkinek nem használ, ha egy olyan országot támadnak, amelynek kormánya Románia legnagyobb óvoda- és bölcsődeprogramját finanszírozza, és Erdélyben közel félszáz óvodát, illetve bölcsődét épít. Tulajdonképpen a magyar kormány végez el egy nagyon fontos feladatot Románia helyett – emelte ki Borboly Csaba. Hozzátette: az idei évben különösen tekintettel kell lennünk közös múltunkra és közös jövőnkre. Ugyanakkor Románia miniszterelnökének a napokban tett nyilatkozatára válaszul a Székelyföldi Önkormányzati Tanács felhívásához is csatlakozik: bejelentette, hogy egyeztetve a polgármesterekkel mától a csíki helyi RMDSZ-szervezeteknél igényelhetőek a székely zászlók, és bízik benne, hogy a többi Hargita megyei RMDSZ-szervezete is lehetővé teszi ezt.

– Olyan miniszterelnökre van szükségünk Romániában, aki büszke történelmünkre, tiszteletben tartja szimbólumainkat, és elismeri alkotmányos jogainkat – tette hozzá Borboly Csaba, aki tegnap állásfoglalást tett közzé mint az RMDSZ Országos Önkormányzati Tanácsának elnöke (https://www.borbolycsaba.ro/hirek/allasfoglalas-mihai-tudose-miniszterelnok-kijelentesei-kapcsan/).

Mindezek mellett a megyei tanács elnöke fontosnak tartotta megemlíteni a Csíki Sör Manufaktúra tulajdonosa körül keltett botrányt is, amelynek szerinte szintén nincs helye, csak a magyarságon belül szít viszályt.

– Nagyon fontos, hogy a külhoni magyar állampolgárok körében a regisztráció folytatódjék a magyarországi országgyűlési választásokra. Bízom benne, hogy a jelenlegi, Orbán Viktor miniszterelnök vezette, nemzetileg elkötelezett kormány folytathatja a munkát, és az elkezdett projekteket gyakorlatba ültethetjük. Ezek a projektek, az idei romániai állami költségvetést tekintve, mentőövet jelenthetnek – hangsúlyozta a megyeelnök hozzátéve, hogy sajnos közösségen belül is vannak provokátorok. – Közösségen belül is, sajnos, egyes emberek felelőtlen módon olyan cirkuszokat gerjesztenek, írásokat publikálnak, amelyek bomlasztanak. Bízom benne, hogy ugyanúgy, ahogy az ilyen falfirkákat, ezeket a provokációkat is tudjuk kezelni – utalt ezzel a megyeelnök az ugyancsak a napokban megjelent híresztelésekre, melyek szerint monopolizálnák a megye médiapiacát. Mint mondta, ez az ügy most már megoldódni látszik és lekerül a napirendről.

Az eseményről Borboly Csaba a Twitter-oldalán is tudósított:

https://twitter.com/borbolycsaba/status/951771770180263936

 

Csíkszereda, 2018. január 12.

Loading

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.