fbpx

A közigazgatásban nagy szükség van a modern technológiák alkalmazására

A Sapientia EMTE Gazdaságtudományi tanszéke az IT Plus Clusterrel együttműködve harmadik alkalommal tartja meg IT táborát a Gazdasági Informatika szakos hallgatók számára március 2-4 között. A tábornak ezúttal Hargita Megye Tanácsa biztosított helyszínt a homoródfürdői Hatos Villában. Pénteken, március 2-án Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke is bemutatta a közintézmény eddigi fejlesztéseit és jövőbeni terveit ezen a területen, valamint elbeszélgetett a fiatalokkal az egyetemi évek utáni lépésekről. Mint mondta, ahhoz, hogy jó helyzetből vághasson neki egy fiatal a munkaerő piacon, szükséges már az egyetemi évek alatt a gyakorlati tudást gyarapítani. A megyeelnök hangsúlyozta, hogy Hargita Megye Tanácsa majd minden szakterületen tud gyakornokokat fogadni (http://hargitamegye.ro/gyakornok.html).

Borboly Csaba bemutatta mindazon fejlesztéseket, amelyek révén a megyei tanács még nyitottabbá vált a lakosság felé és amelynek köszönhetően ma jobban működik az intézmény. Ilyen fejlesztések az online ügyintézési portál, a CD-ETA nemzetközi pályázat, amelynek célja az értékek digitalizációja, az ország egyik legnépszerűbb közigazgatási szakportálja által díjazott közbeszerzési információs felületet, amelynek révén leegyszerűsödött a cégek tájékoztatása, és azok gyorsabban értesülnek a megyei tanács és más közintézmények is direkt vásárlást hirdethetnek, vagy az élő buszmenetrend, Google Transit, amely hamarosan elérhető lesz a lakosság számára. Ugyanakkor a beruházások.hargitamegye.ro oldal is folyamatosan fejlődik, jelenleg mobiltelefonokon is könnyen kezelhető a felület, újdonsága pedig, hogy egy-két lépésben azonnal hívható a megyei tanács megyei utakkal foglalkozó diszpécserszolgálata, valamint képeket, videókat is könnyedén lehet e-mailben továbbítani.

Mindezek mellett Borboly Csaba kiemelte a megyei tanács saját beruházásaként közel száz százalékos kapacitással működő székelyudvarhelyi inkubátorház sikerét, a beköltözött cégek kétharmada pedig az IT területen tevékenykedik. A négy új ágazati inkubátorházzal a megyében szintén segítenék a fiatal vállalkozásokat. Ugyanakkor tavaly nyáron adták át székelyudvarhelyi Bányai János Műszaki Szakközépiskola korszerű CNC-tanműhelyét is.

A megyeelnök szerint mindezek tükrében látható, hogy nagy szükség van az IT szakemberekre itthon, akikkel átláthatóbbá tudják tenni a közintézmények munkáját, ezért várják az IT-cégek jelentkezését is a közbeszerzéseken.

Borboly Csaba bemutatója a közösségi oldalon tekinthető meg:

https://www.facebook.com/borbolycsaba/posts/1525882890792422

Csíkszereda, 2018. március 3.

 428 total views,  1 views today

Hozzászólások
Loading...