fbpx

A közösséget szolgáló ötletek a részvételi költségvetésre

Június 8-ig várják az újabb projektek feltöltését

Ambuláns fogorvosi rendelő fogyatékkal élő, idős, ágyhoz kötött, mozgásképtelen személyek ellátására, tanpálya létesítése, az oktatás és képzés a tanintézetekben, próbaterem kialakítása fúvószenekar számára, falusi iskolás jégkorongmozgalom újraindítása, olyan ötletek, amelyek a közösséget szolgálják. Ezek a projektötletek érkeztek eddig a Hargita Megye Tanácsa által meghirdetett részvételi költségvetésre, illetve még néhány javaslat feltöltése folyamatban van.

Mint korábban beszámoltunk, Hargita Megye Tanácsa első alkalommal idén hirdetett részvételi költségvetést, egymillió lejes keretösszeggel. A kétlépcsős folyamatban először a projektötleteket kell feltölteni, majd szavazás alapján dől el, hogy milyen javaslatokat fog kivitelezni a megyei tanács. A részvételi költségvetés célja a közösségépítés, az összefogás erősítése, az egykori kaláka szellemének újraélesztése.

A részvételi költségvetéshez a következő területeken várják a javaslatokat: oktatás, szociális szolgáltatások, egészségügy, kultúra, sport, környezetvédelem, műemlékvédelem, utak, hidak, turizmus, gazdaságfejlesztési infrastruktúra. Bárki javasolhat projektötletet, aki betöltötte a 18. életévét, Hargita megyei lakhellyel, vagy ide szóló lakcímmel rendelkezik, a polgárok egyénileg vagy jogi személyek.

„A program kidolgozásával az volt a célunk, hogy minél inkább bevonjuk a lakosságot a döntésekbe, a megvalósításokba, illetve a közigazgatási folyamatokba. Évekkel ezelőtt nagy sikere volt a Kaláka-programunknak, amely hasonlóan működött, de a jogszabályok nem teszik lehetővé annak folytatását. Így született meg a részvételen alapuló költségvetés ötlete, hiszen az a tapasztalatunk, hogy ha a közösség tagjai találkoznak és beszélgetnek, abból újabb hasznos ötletek és megvalósítások születnek, illetve aki dolgozott valamivel, azt a későbbiekben is a magáénak érzi” – fogalmazta meg a program kapcsán Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke.

A projektötleteket június 8-ig várják, ezeket Hargita Megye Tanácsának honlapján (hargitamegye.ro/reszveteli-koltsegvetes) kell feltölteni. Hargita Megye Tanácsa ezzel is bővítette a digitális szolgáltatásainak a körét, illetve szintén a honlapon létrehoztak egy felületet a kapcsolattartáshoz, itt kell regisztrálni, majd bárkinek bármilyen kérdése, felvetése, ötlete, javaslata van, írja azt meg az [email protected], és a megyei tanács munkatársai utána járnak. Az ötleteket nem elegendő e-mailben elküldeni, regisztrálni kell és feltölteni a platformra.

Loading

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.