fbpx

Ünnepélyes tanácsülést tartott Hargita Megye Tanácsa Parajdon

Ünnepi tanácsülésen díjazták Korona Juliánna,  művészi, oktatói, szervezői és közösségépítői munkáját Parajdon, Hargita Megye Tanácsának kihelyezett ülésén május 24-én, kedden. Több évtizeden át építette a parajdi közösséget, diákokat tanított énekelni, megszervezte és vezényelte a református vegyeskart és a katolikus női kart is.

52 év lelkes munka után átadta a kórus vezetését és a diákok hangjának képzését, több nemzedék nőtt fel az ő útmutatásával, egy egész közösség számára szolgál követendő példaként élete.

Benedek Alexandra tanácsos eskütételével folytatódott a tanácsülés, aki Sándor Barna helyébe lép a testületben.

Elfogadták a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetemmel (MATE) kötött együttműködési megállapodást, Hargita Megye Tanácsa és a MATE közös együttműködése már 30 éve tart, amelyet a mai megállapodással tovább erősítettek.

A lakosokkal közösen fogja Hargita Megye Tanácsa az önkéntes tűzoltók képzési központjává alakítani a balánbányai volt bányavállalat irodaház épületét, amely Csíkszentdomokos tulajdonát képezi.

Jóváhagyták a Hargita megyei műemlékvédelmi program végrehajtását is, ami várhatóan két évig fog tartani.

A Hargita Megyei Mentőszolgálat részére két olyan szék biztosításáról szavaztak, amely megkönnyíti a betegek szállítását. Ha egy tíz emeletes tömbházban üzemen kívül vagy felújítás alatt van a lift, akkor gyakran nehézséget a mentősök számára a beteg szállítása hordágyon, a székek ezt könnyítik meg.

A megyei infrastruktúra tekintetében is számos határozatról döntöttek a tanácsülésen. Jóváhagyták azon nyári karbantartási munkálatokat, amelyet a Hargita Útkezelő Vállalat fog elvégezni. A megyei tanácshoz tartozik a karbantartó cég, így a jóváhagyott munkálatokat nem kell közbeszereztetni, vagy meghirdetni.

Jóváhagyták a beavatkozási munkálatok dokumentációját (DALI), a Maros megye határa és Gagy közötti 136-os megyei út beruházási munkálataihoz. Ugyancsak elfogadták a dokumentációt Gyergyószentmiklós kis elkerülőútjára, a Gyergyószárhegy és a gyergyószentmiklósi vonatállomás szakaszának felújítására.

Hargita Megye Tanácsa lemondott a gyergyószentmiklósi műjégpálya épületében birtokolt  tulajdon részéről (42,3 százalék) a gyergyószentmiklósi önkormányzat javára, mivel a jövőben az Országos Beruházási Társasággal együttműködve fogják felújítani a műjégpálya épületét. A megyei tanács részesedése a korábbi években elvégzett munkálatokkor volt szükség, amikor a hűtőrendszer és a palánk építését finanszírozta és kiviteleztette a megyei tanács.

A testület tagjai elfogadták azt a dokumentációt, amely szerint  a balánbányai kihasználatlan óvodaépületet átalakítják vállalkozói inkubátorházzá, így adnak egy új rendeltetést a régi épületnek.

50 ezer lejjel támogatja Hargita Megye Tanácsa a Hargita Megyei Sport Igazgatóságot, a Gyergyószentmiklóson megrendezendő ökölvívó torna megszervezésében.

– Egyik legfontosabb döntés a Gagy-mentén kiépíteni a megyei utat. Nagy volumenű munka, amely első részét a saját útkezelő vállalatunkkal tudjuk elkezdeni. Több beruházáson kellett újra értékelnünk a munkálatokat, a szomszédos országban zajló konfliktus és a gazdasági válság eredményeként, veszélyben vannak a megkötött beruházásaink szerződései. Ugyancsak fontos döntés volt a Magyar Agrár- és  Élettudományi Egyetemmel kötött együttműködés, amely közös munkát jelent majd a kutatásban, fejlesztésben és gyakornokság terén. A műemlékvédelmi pályázatunk meghirdetésével várjuk azokat a döntéseket, amelyekhez támogatással hozzá tudunk járulni – összegezte Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke, örömét fejezve ki, hogy a járványidőszak után ismét kihelyezett tanácsülések szervezésére van lehetőség.

Bíró Barna Botond alelnök szerint, Parajd fontos települése Hargita megyének turisztikai szempontból, ahol a vállalkozói szféra, az önkormányzat, az egyház és a civil szféra szoros együttműködésében építik a helyi közösséget. Ennek jó példája Korona Juliánna kitüntetése a megyei tanács és a helyi önkormányzat részéről is, amellyel elismerik a pedagógus 52 éves közösségépítő munkáját.

Nyágrus László, Parajd község polgármestere elmondta Parajd egy nagy község, ahol számos beruházás zajlik, annak ellenére, hogy van EU-s forrás, az önrészt az önkormányzatnak kell biztosítania, amelyhez minden támogatás jól jön. Mint mondta Alsósófalván hamarosan kezdődik az útfelújítás, ahol az elmúlt évek során az EU-s projekt értéke jelentősen megemelkedett és vele együtt az önrész is.

Loading

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.