fbpx

A lehetőségek kiaknázására van szükség a fenntartható élelmiszerelőállítást illetően!

Néhány napja hirdették ki, hogy 73 ponttal nyert Hargita Megye Tanácsa pályázata, amelyet idén januárban nyújtottunk be a Közös Agrárpolitika (KAP) keretében folyó tájékoztató kampány finanszírozására a fenntartható élelmiszer-előállítással kapcsolatosan.

Ez a pályázat lehetőséget ad a Székely termék mozgalom folytatására és bővítésére. Általa felhívhatjuk a közvélemény figyelmét a mezőgazdaság és a vidékfejlesztés terén nyújtott uniós támogatásokra. Lehetőségek tehát vannak, élni kell velük!

http://erdelyfm.ro/a-szekely-termek-mozgalom-nepszerusitesere-nyert-unios-tamogatast-a-hargita-megyei-tanacs/

Erre kívánunk ösztönözni mindenkit. Amellett, hogy jövedelmük támogatásával és piaci intézkedésekkel segíti a gazdálkodókat, a KAP forrásokat biztosít a fenntartható vidékfejlesztés céljaira is, figyelembe véve ennek során az EU-tagországok egyedi szükségleteit.

A KAP a gazdálkodókat teljesítményük javítására ösztönzi az élelmiszer-biztonság és a magas állat-egészségügyi és -jóléti szint biztosításának területén. A vonatkozó előírások és a feltételek betartása a gazdálkodókra jelentős terheket róhat, ezért e területek fejlesztéséhez pénzügyi támogatást vehetnek igénybe a vidékfejlesztési intézkedések révén.

A Közös Agrárpolitika célja a kezdetektől fogva az, hogy megteremtse a gazdák számára szükséges feltételeket ahhoz, hogy ellássák a társadalom számára fontos feladataikat, amelyek közül az élelmiszer-termelés áll az első helyen.

Intézményünk több tevékenységet, programot szervez annak érdekében, hogy ismertté tegye a lehetőségeket, illetve a pályázat nyújtotta előnyöket. Hargita Megye Tanácsa és az Európai Bizottság közös projektje segíti annak megvalósulását, hogy a fiataloknak vonzó legyen a mezőgazdaság, a vállalkozás, ennek érdekében képzésekkel, szakmai tapasztalatcserékkel támogatják őket. Továbbá segíti a kistermelőket – akik uniós szinten a gazdák egyharmadát teszik ki.

Többek között egy olyan EU-s csoport megalakításán is dolgozunk, amely a fenntartható élelmiszer szabályozásán alapul, ezáltal hangsúlyozva a helyi termelők fontosságát az élelmiszerláncban, valamint azt, hogy sokat tehetünk a fogyasztói szokásaink átalakításával a környezetünkért is. A Székelyföldi Akadémia előadássorozatai között idén kiemelt szerepet kap a gazdák tájékoztatása, összekötése a szakemberekkel, illetve az egészséges táplálkozás kampányunk részeként több helyi szakembert is bevontunk az előadásokba, akik felhívják és ösztönzik a lakosságot a helyes táplálkozásra, a helyi termékek fogyasztására.

http://szekelyfoldiakademia.ro/hu/nd/387/hasznos-tippek-a-csikszentimrei-szuloknek-a-szekelyfoldi-akademian.html

Nem győzzük hangsúlyozni, mekkora értékkel rendelkezünk azáltal, hogy olyan térségben élünk, ahol még előállíthatók, hozzáférhetők az egészséges élelmiszerek a génkezelt táplálékokkal szemben. Vannak helyi termelőink, akik azon fáradoznak, hogy elérhetővé tegyék számunkra az egészséges élelmiszereket. Ezt meg kell őriznünk, fenn kell tartanunk és támogatnunk!

A KAP végrehajtása Romániában az Országos Vidékfejlesztési Programon (PNDR) keresztül történik, tehát a KAP határozza meg, hogy milyen támogatást kapnak a gazdálkodók, mire pályázhatnak a községek és a LEADER-térségek. A sikeres pályázat érdekében be kell kapcsolódni a pályázóknak abba a közösségbe, akik tesznek azért, hogy külső erőforrásból lehetőséghez jussanak, továbbá a pályázat feltételeit jól ismerve aknázzák ki a lehetőségeket. Továbbá ki kell dolgozniuk egy olyan megvalósítási ötletet/tervet, amely megfelel a pályázat előírásainak és működőképes a pályázat után. A nyertes pályázathoz elenegdetetlen a megfelelő projektmenedzselés is, hisz így kerülhetjük ki csak a buktatókat.

https://www.facebook.com/hargitamegye/photos/pcb.1447297288627338/1447296991960701/?type=3

Az EU intézményei közül jelenleg az Európai Régiók Bizottsága áll ki a leghatározottabban a vidékfejlesztés önkormányzati és közösségi elemeinek fenntartása, sőt erősítése mellett, ugyanakkor az Európai Parlamentben is jelen van ez az irány, ezért elsősorban ebben a két intézményben lehet képviselni a közösen megfogalmazott javaslatokat.

A Közös Agrárpolitika az egyik legfontosabb külső eszköz az erdélyi megyék fejlesztésében, ez elsősorban az EMVA – PNDR/AFIR és az EMGA – APIA rendszerből ismerős. Annak ellenére, hogy az Unióban kiemelt kérdés az élelmiszergyártás és az ahhoz kapcsolt vidékfejlesztés, a vidékek részesedése nagyon alacsony, a többi alaphoz viszonyítva mindössze 1–7%!

A Régiók és Városok Európai Hete is azért kerül megszervezésre Brüsszelben idén, október 8-11 között, hogy a közvéleménykutatás által feltérképezett regionális és vidéki problémákra megoldási lehetőségeket teremtsen.

Az EU-s kohéziós politika is segítséget próbál nyújtani abban, hogy a tagállamok megyéi és régiói között lehetővé tegye a közreműködést, illetve új lehetőségeket teremtsen ezáltal a munkavállalók, gazdálkodók és befektetők részére.

http://ec.europa.eu/regional_policy/regions-and-cities/#!/programme/thematic

Az európai uniós támogatások tehát hatalmas jelentőséggel bírnak jelen helyzetben, hiszen így erősíthetjük gazdáinkat, kezdeményezhetünk olyan programokat, amelyek tudatosítják az emberekben az élelmiszer-választás fontosságát.

Ezáltal teremthetünk egy teljesen más jövőt a magunk és a következő generáció számára!

https://www.borbolycsaba.ro/ujabb-lehetoseg-a-szekelyfoldi-gazdak-erdekeinek-ervenyesitesere/

Loading

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.