fbpx

A magyar tájékoztatásra is hangsúlyt kell helyezni a Központi Fejlesztési Régió Ügynökségének tevékenységében

Borboly Csaba: a magyar anyanyelvűek is érdekeltek az EU-s pályázatokban

A Központi Fejlesztési Régió Tanácsának október 27-i online ülésének egyik kiemelkedő napirendi pontja a Központ Fejlesztési Régió szervezeti és működési szabályzata volt. Borboly Csaba, mint a Központi Fejlesztési Régió Tanácsának elnöke módosításokat fogalmazott meg, ami a kétnyelvűséget érinti.

Mint mondta, erre a Regionális Operatív Programon keresztül elérhető új EU-s finanszírozási ciklusában kiemelten figyelni kell, ami az ügynökség munkáját illeti tekintve, hogy magyar anyanyelvűek is érdekeltek az EU-s pályázatokban, akik a román közigazgatási szaknyelvben kevésbé igazodnak el.

Hargita Megye Tanácsa javaslatot tett a Központi Fejlesztési Régió Tanácsához a hatékonyabb kommunikáció érdekében, ahol a kétnyelvűséget helyeznék előtérbe. A javasolt módosítás elősegítené a magyar tájékoztatását. A javaslat szerint a regionális irodák által közölt információk, finanszírozási programokkal kapcsolatos tájékoztatók, promóciós anyagok, prezentációk a kisebbség nyelvén is elérhetőek kell legyenek.

– Hatékony kommunikációt kell folytatnunk az új Regionális Operatív Program 2021-2027 közötti finanszírozási ciklusában, ezt a hatékonyságot úgy tudjuk elérni, ha minden állampolgár igényeit figyelembe vesszük, ehhez szükség van a kétnyelvű kommunikációra. Magyar anyanyelvűek is érdekeltek az EU-s pályázatok lehívásában, akik kevésbé igazodnak el a román nyelvű EU-s közigazgatási szaknyelvben. A mi érdekünk pedig minél több EU-s forrás lehívása, amelyhez a lehető legtöbb tájékoztatást meg kell adni a pályázóknak – tette hozzá Hargita Megye Tanácsának elnöke.

Loading

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.