fbpx

CNSU: Hollandia ,,bevörösödött”, Magyarország és Németország sárga zónába került

Az Országos Vészhelyzeti Bizottság 95/2021.10.29. sz.határozata értelmében Montenegró, Nagy-Britannia, Szerbia, AEÁ, Irország, Törökország, Észtország, Szlovénia, Horvátország, ROMÁNIA, Bulgária, Szlovákia, Ukrajna Belgium, Ausztria, Görögország, de vörös lett Hollandia és Oroszország is.

Az ezekből az országokból Romániába beutazó polgárok csak akkor nem kerülnek 14 napos karanténba, ha rendelkeznek a koronavírus elleni oltással, vagy az elmúlt 180 napban átestek a koronavírus-fertőzésen. Az elkülönítéstől a PCR-teszt sem mentesít.

Sárga zónában maradt többek közt maradt Ciprus, Luxemburg, Albánia, Izrael, de MAGYARORSZÁG, DÁNIA, NÉMETORSZÁG, SVÁJC, CSEHORSZÁG is sárga lett.

Az ezekből az országokból Romániába beutazó polgárok csak akkor nem kerülnek 14 napos karanténba, ha rendelkeznek a koronavírus elleni oltással, 72 óránál  nem régebbi PCR-teszttel, vagy az elmúlt 180 napban átestek a koronavírus-fertőzésen.

!!! Az RMDSZ közbenjárásának köszönhetően azonnali hatállyal karanténmentes a határátlépés Romániába mindenki számára, akinek oltásigazolványa van, függetlenül attól, hogy milyen oltóanyagot választott. Az új rendelkezés érdemében nemcsak az Európai Unió által elfogadott négy vakcinával, hanem például a Magyarországon használt Szputnyik- és Sinopharm-vakcinával oltott személyek is karanténmentesen léphetik át a határt.

Zöld zónában maradt Portugália, Finnország, Svédország, Olaszország, Spanyolország, Lengyelország, Franciaország.

!!! A sárga zónából érkező személyek, ha az országba való lépéskor nem rendelkeznek negatív RT-PCR teszteredménnyel, elhagyhatják a karantént, ha elvégeznek egy RT-PCR tesztet, amelynek az eredménye negatív, és nincsenek a betegségre utaló tüneteik. A  határnál ugyan megkapják a karanténkötelezettségi határozatot, de amennyiben akár útközbe vagy hazaérve PCR tesztet készítenek  és a teszt ereménye negatív, el kell küldeni a bizonylatot   a Hargita Megyei Egészségügyi Igazgatóságnak(DSP) emailon a dspj.harghita@aspharghita.ro, és felmentést kaphatnak a karantén alól. Fontos: csak PCR teszt ereményét fogadják el, antigén gyorstesztet nem! Akkor hagyhatja el a karantént amikor megkapta a DSP-től az ugynevezett karanténfelmentési határozatot(Decizie de infirmare).

A 12 év alatti gyermekek mentesülnek a karantén- vagy tesztkötelezettség alól a Romániába történő beutazáskor. 12 -16 év között 72 óránál nem régebbi negatív PCR teszt felmutatása  szükséges.

Az új lista október 31., vasárnap, 00:00 órától érvényes.

Augusztus 13-tól csak a QR-kóddal ellátott uniós digitális COVID-igazolványt fogadják el a határátkelőknél az Európai Unión (EU) belül az oltottság, a COVID-19-ből való felgyógyulás vagy a negatív teszteredmény bizonyítására !!!

A teljes lista ITT.

 520 total views,  1 views today

Hozzászólások
Loading...
Megszakítás