fbpx

A megelőzés képessége

Számtalan példát fel lehetne sorolni, ami azt bizonyítja, hogy az emberek közötti ellenségeskedés nem vezet sehová. Aktuális témaként, ha csak annyit mondok, hogy Párizs, akkor nyilvánvaló, hogy a dolgok sokszor észrevétlenül képesek kicsúszni a kezünk közül, és felfoghatatlanná válik az a helyzet, amiben találjuk magunkat. S mindez sokszor történik úgy, hogy nem is tudjuk, hol és mikor vétettünk ekkorát, aminek ez lett a következménye.

Hasonló a helyzet a közéletben is, ahol az ellenségeskedés sajnos sokszor több szinten is megnyilvánul. Nemzetiség, politikai pártok, intézmények, vezetők, közösségek és személyek között különbözőbbnél különbözőbb események, történések és problémák miatt alakulnak ki összetűzések.

Emberek lévén sokat tévedhetünk, hirtelen benyomásból, felindulásból, az érzelmeinkre hallgatva hozunk meg döntéseket, beszélünk vagy viszonyulunk a nagyvilág dolgaihoz. Éppen ezért nagyon tudatosan és felelősségteljesen figyelmet kell szentelnünk arra, hogy az egymás között felmerülő problémákat le tudjuk győzni. Hiszen az ilyen pontokból, megkülönböztetésekből kiinduló politikai döntések mindig hibásak, ezért megpróbálunk arra figyelni, hogy ne csak azokat segítsük, akiktől mi is segítséget várunk, hanem mindenkit. Sokkal többet kell adnunk, mint amennyit kapni szeretnénk viszonzásul, még abban az esetben is, ha a mi kenyérdobálásunkra esetleg kövekkel válaszolnak, s képesnek kell lennünk a kudarcok után is felállni és továbbmenni. Tisztességesen és a jót akarva mindenkinek.

Napjainkban jelentős az elégedetlenség, talán amiatt is, hogy az elmúlt években, évtizedekben a politikusok közül egyre többen kapni akartak. A politikusok pedig az alázattal való szolgálatot csak úgy tudják teljesíteni, ha ténylegesen szolgálnak, adnak,  képesek tűrni és elfogadni a feléjük irányuló megjegyzéseket még abban az esetben is, ha azok nem teljesen az igazságra alapoznak. Döntéseinket ennek függvényében kellene meghoznunk, hiszen válságban és széttagoltságban van a közéleti-politikai rendszer egyaránt. Nagy szükség lenne a változásra, amely által sok problémát és konfliktust meglehetne előzni, de mindezt csak összefogással és közös akarattal lehetne elérni.

Loading

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.