fbpx

A mélyszegénységben élő családokért dolgoznak itthon és Brüsszelben!

Workshop a Régiók és Városok Európai Hetén: #Tabuknélkül – Milyen a mélyszegénységben élő közösségek jövője az EU-ban?

Online nemzetközi workshopot szervezett Hargita Megye Tanácsa #Tabuknélkül – Milyen a mélyszegénységben élő közösségek jövője az EU-ban? címmel október 28-án, 13 órai kezdettel a Régiók és Városok Európai Hetén. A rendezvénysorozat keretében már több alkalommal szervezett Hargita Megye Tanácsa különböző konferenciákat és workshopokat szakemberekkel és neves előadókkal.

 

Az idei workshopon részt vettek: Borboly Csaba, az esemény házigazdája, Hargita Megye Tanácsának elnöke, Csák László szakértő, Korodi Attila, Csíkszereda polgármestere, András Lóránd, a Hargita megyei mélyszegénység munkacsoport vezetője, projektmenedzser, Vincze Lóránt, az Európai Parlament képviselője, a FUEN – Európai Kisebbségek Szövetségének elnöke, Jari Andersson, Sastamala városi tanácsának elnöke (Finnország), Kiss Tamás kutató a Romániai Nemzeti Kisebbségkutató Intézet részéről, és Kari Attila, a Hargita Megyei Tanfelügyelőség szaktanfelügyelője.

 

A Régiók és Városok Európai Hete és az ehhez társuló rendezvények mind-mind jó lehetőséget biztosítanak arra, hogy ráirányítsák az európai döntéshozók figyelmét, hogy az uniós döntéshozatalban a régiók és városok szempontjait igenis figyelembe kell venni.

Az intézmény által szervezett műhelymunka ezért egy központi témára hívta fel a figyelmet, ami nem más, mint a mélyszegénység kérdésköre, különös tekintettel a roma közösségek problémáira és ezek megoldására. A program végső célja azon javaslatok összegyűjtése, melyek az érintettek tapasztalataira épülnek, illetve ehhez társul a szakemberek véleménye, amelyek alapján egy hatékony és integrált cselekvési tervet alakítanak ki.

 

Csák László, az esemény moderátora, felvezetőjében kiemelte, hogy a probléma Európa szerte égető, mivel közel 20 millió ember él az Európai Unió szintjén mélyszegénységben. A műhelymunka, a tudományos elképzelések mellett végső célként azon javaslatok összegyűjtését tűzték ki, amelyek az érintettek tapasztalataira épülnek, illetve ehhez társulnak a szakemberek által megfogalmazott vélemények is.

 

Borboly Csaba azt hangsúlyozta, hogy a mélyszegénységet érintő kérdéskörben a regionális és helyi önkormányzatok szerepe elenyésző, de folyamatosan azért dolgoznak, hogy ezen változtatni tudjanak, mivel az alulról való építkezésnek és a közösségi összefogásnak ereje van.

 

– Felzárkóztatási tevékenységeken és a megfelelő módszereken dolgozunk Hargita Megye Tanácsánál a következő programok és elképzelések mentén: létrejött a mélyszegénység munkacsoportunk, a DreamRoad projekt segítségével munkahelyeket biztosítunk. A Hargita megyei jó példák közül kiemelném a mélyszegénység kérdéskörének összegzésére létrehozott honlapot, a Hargita Útkezelő Vállalatnál létrehozott munkahelyeket, illetve az egy éve alakult cigánypasztorációt Alcsíkon – zárta gondolatait a brüsszeli jelentéstevő.

 

Korodi Attila szerint a mélyszegénység kérdése átfogó munkát igényel.

– Együttműködésre hívok minden résztvevőt, hiszen az elmúlt hónapokban stratégiára épülő, jó együttműködés volt tapasztalható. Úgy gondolom, hogy az elkövetkező tizenöt évben Csíkszereda példája modellértékű lesz minden erdélyi település számára – emelte ki Csíkszereda polgármestere.

– Szükséges az összefogás, hogy minél kevesebb mélyszegénységben élő család legyen, mert ez a város teljes közösségének érdeke, ugyanis nő a közbiztonság, erősebbé válik az egészségügyi rendszer és a szociális háló – tette hozzá.

 

Vincze Lóránt beszédében három fontos szegmenst emelt ki az Európai Unió viszonylatában: romakérdés, gyermekszegénység, munkahelyi szegénység.

 

András Lóránd elmondta, hogy Hargita Megye Tanácsa elkötelezett a mélyszegénységben élő közösségek társadalmi felzárkóztatása ügyében. Ebből a célból indult el a mélyszegénység munkacsoport is, amelynek egyik célja, hogy példaértékű együttműködéseket indítson el.

 

– Az álmok, utak, esélyek értelmében keressük a társadalmi felzárkóztatás útjait, lehetőségeit a továbbiakban – fogalmazott a megyei tanács mélyszegénység munkacsoportjának koordinátora.

 

Loading

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.