fbpx

Autós hegyiversenyek szervezésére is alkalmas a Hargitafürdőre vezető megyei út

Új lendületet adnának a hargitafürdői turizmusnak

A téli szezon beköszönte előtt elkészült a 138A jelzésű megyei út, amelyen most már egyszerűbben és biztonságosabban eljuthatnak a turisták Hargitafürdőre. Több mint 5 kilométeren építette teljesen újjá Hargita Megye Tanácsa a korábban beton elemekkel burkolt megyei utat. A betonlapokat összezúzva felhasználták az út alapozásához, a törtkő réteghez. A felújított szakasz teljes hosszán betonsáncokat építettek a megfelelő vízelvezetéshez, 6 hidat újítottak fel, 8 új átereszt építettek be, valamint közel 4 kilométeren dréncsöveket is beépítettek. A komoly vízelvezetési munkálatokra a Hargitafürdőre jellemző időjárás miatt is szükség volt, hogy a gyakori fagyás és olvadásnak ellen álljon az útszakasz.

https://fb.watch/8Z3scilmEB/

Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke az október 29-i terepszemlén elmondta, annak ellenére sikerült jóütemben elvégezni a munkálatokat, hogy EU-s vagy kormányzati támogatások álltak volna rendelkezésre, köszönhetően a csíkszeredai ING Service Kft. kivitelezőnek is. Mint mondta, ez a beruházás nem csupán egy leaszfaltozott út, hanem Hargitafürdő szerepét tekintve az ország turizmusában és a sportéletben gazdasági és turisztikai vonzata is van. Ezért döntöttek úgy évekkel ezelőt, hogy támogatások hiányában saját forrásból is megvalósítják a beruházást.

Hargitafürdő turizmusát népszerűsítve ugyanakkor a Visit Harghita applikációban felkerült egy téli és egy nyári, családoknak szóló csomag is.

Korodi Attila, Csíkszereda polgármestere hozzátette, Hargitafürdő Csíkszereda szerves része, a város turizmusának fontos mozgatórúgója, a megyei út felújításával pedig az üdülőtelepülés életében új korszak köszöntött be. A város elöljárója kiemelte több fejlesztés is elindul az üdülőtelepülésen, többek között szeretnék felújítani az iskolát, egy tűzoltószertárnak helyet adni, valamint a hulladékgazdálkodás konténerrendszerét is lecserélni, és egy közparkoló kialakításán is dolgoznak. Mindezek mellet tudatosan azon dolgoznak, hogy egyre több országos sportrendezvénynek tudjanak helyet biztosítani, megemlítve a tavaly megrendezett országos téli triathlon bajnokságot illetve a hegyi autos gyorsasági bajnokságot, amelyet már a Hargitafürdő felé vezető szakasza volt egyig futama.

Az elöljárók ugyanakkor kifejtették, hogy Hargitafürdőt több útszakaszon is össze kell kötni a várossal, a Csíki-medencével.

Péter Lukács, Csíkcsicsó polgármestere ehhez csatlakozva kiemelte továbbra is partnerek kívánnak lenni a fejlesztésekben, hogy további kiszolgáló útvonalakat építsenek, összekötve Hargitafürdőt Piricskével is. A turizmus szempontjából együttműködésre van szükség a források lehívásához.

Szentes Antal megyei tanácsos hozzátett öt évvel ezelőtt döntötték el, hogy a Hargitafürdőre vezető út kulcsfontosságú beruházás, nemcsak Csík-térségének, Hargita megyének, de egész Székelyföldnek.

Loading

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.