fbpx

A népdalkincset tovább kell adni

Az idén november 13-25. között került sor a csíkszeredai Tiszta Forrás Alapítvány az Eszterlánc Alapítvány szervezésében, a csíkszeredai Tanulók Háza közreműködésével, az iskolás gyermekek számára tartott XIX. „Csak tiszta forrásból” népdalvetélkedőre.

November 24-én, péntek délután a döntő hivatalos megnyitóján jelen volt Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke is, aki köszöntötte a viseletbe öltözött több száz fiatalt.

Nepdalvetelkedo (2)

– A népdalkincset adjátok majd tovább gyerekeiteknek, unokáitoknak. Bízom benne, hogy senki se fog csalódottan távozni a versenyről, hisz mindenki nyertes, a felhalmozott tudást senki nem veheti el tőletek! – fogalmazott Borboly Csaba megyeitanács-elnök a népdalvetélkedő döntőjének ünnepélyes megnyitóján. Ugyanakkor gratulált Szalay Zoltán főszervezőnek, a Tiszta Forrás Alapítvány elnökének, hogy évről-évre megmutatkozást biztosít a megye fiataljai számára, ami ösztönzi őket tudásuk gyarapításában.

A „Csak tiszta forrásból” népdalvetélkedő a Román Tanügyminisztérium versenykalendáriumában (CAER) is szerepel. A versenyen román anyanyelvű gyerekeknek is lehetőséget biztosítottak a bemutatkozásra.

Nepdalvetelkedo (3)

Az elmúlt időszakban több térségi elődöntőt is tartottak: Gyimesfelsőlokon, Gyergyószentmiklóson, Csíkdánfalván, Csíkszeredában és Csíkszentmártonban. A két napos döntőnek a csíkszeredai Márton Áron Főgimnázium díszterme és emeleti termei adtak otthont. A népdalvetélkedő során elsősorban helyi anyagot kértek a versenyzőktől. A fiataloknak, korcsoporttól függően, 7-20 népdallal kellett készülniük. A verseny során elsősorban a tiszta, csengő hang, a szép hangszín, a listán szereplő népdalok értéke és nem utolsó sorban az előadásmód hitelessége, meggyőző ereje érvényesült majd a zsűri szempontjai között.

Hargita Megye Tanácsa pályázati úton 4000 lejjel támogatta a verseny megszervezését.

Csíkszereda, 2017. november 25.

Loading

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.