fbpx
sdr

A pápalátogatás és a megyehét komoly megmutatkozási lehetőség a kistérségeknek is

A Székelykeresztúri Kistérség Szövetség február 12-én, kedden tartotta közgyűlését, amelyen részt vett Rafai Emil, a kistérségi szövetség elnöke, Székelykeresztúr város polgármestere, Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke, valamint a kistérség polgármesterei, alpolgármesterei és további meghívottak.

A közgyűlésen bemutatták a 2018-as év megvalósításait, ismertették és elfogadták a tevékenységi beszámolót, valamint vázolták a 2019-es évi tevékenység tervezetét.

Házigazdaként Rafai Emil kistérségi szövetség elnöke köszöntötte a jelenlévőket, majd Borboly Csaba megyei-tanács elnök felszólalásában kihangsúlyozta, hogy a kistérség eredményes évet tudhat maga mögött, jól dolgozott és megvalósításai példaértékűek nem csak a térségben, hanem a megyében is.

– Fontos, hogy továbbra is prioritásként kezelje a kistérség vezetősége a fiatalok itthon maradásáért tett erőfeszítéseket. A jobb megélhetés reményében elvándorolt fiatal munkaerő számára vonzó feltételeket kell teremteni a munkaerő piacán, hogy kedvező gazdasági és társadalmi körülmények láttán örömmel térjenek haza. Ebben van nagy szerepe a tangazdaságok létrehozásának, mely által hatékonyabbá válhat a szakoktatás, a munkahelyteremtésnek, a helyi gazdasági szféra támogatásának. Az infrastrukturális és közberuházások mellett a térség gazdasági életének serkentését növelné a kisvágóhíd létrehozása, melyről több alkalommal esett szó – mutatott rá Borboly Csaba.

A megyeelnök szerint nem elhanyagolható a térség lassú demográfiai változása sem, ezért nagyobb figyelmet kell fordítani a roma lakosság felzárkóztatására. Hangsúlyt kell fektetni kistérségi szinten a 2021-2028-as időszak EU-s költségvetésére, hogy térségi projektek készüljenek el.

sdr

– Fontos közösen gondolkodni, pályázati kiírások mentén, térségen belül egymást erősítve tervezzünk. Idén meghatározó lesz az egész megye számára Ferenc pápa június elsejei látogatása, az azt követő megyehét, amelyben nagy lehetőség rejlik a kistérségek számára is.

Az éves beszámolót tartó Faluvégi Bartha Noémi ügyvezető elmondta, hogy több pályázati kiírást is sikerrel pályázott meg a kistérség: Bethlen Gábor Alap, Communitas, Hargita Megye Tanácsa  és a helyi, Székelykeresztúr városa önkormányzata által kiírt pályázatain nyertek.  Jelenleg két nagyobb projekt van folyamatban. A kutas és pihenőhelyek kialakítása program által, a kistérség minden községében egy látványelem kap helyet, melynek befejezése májusra várható. A második kerékpár túraútvonal projekt most van tervezés alatt, mely magában foglal 15 egynapos és 8 ötnapos túraútvonalat. Ezek a projektek a szabadidő hasznos eltöltését és a térség turisztikai vonzerejének a növelését célozza meg.

Az ez évi tervek között elhangzott hogy szükségszerű egy kihangosító berendezés beszerzése, melyet különböző térségi események és rendezvények színvonalassá tételét szolgálná, bemutatkozó és népszerűsítő kisfilm készítése a térség községeiről, arculati elemek felújítása, a kerékpár túra útvonal tovább gondolása, lovasprogramok, lovasturizmus támogatásara kerülne a súlypont.

Csíkszereda, 2019. február 12.

 487 total views,  2 views today

Hozzászólások
Loading...
Megszakítás