fbpx

A szakoktatás és a diákmunka erősítését javasolja Borboly Csaba

A diákok munkaerőpiacra való belépését szorgalmazza a Romániai Megyei Tanácsok Országos Szövetségéhez (UNCJR) november 4-én benyújtott módosító javaslataiban Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke, az UNCJR alelnöke. A véleményezett anyag a 2014–2020-as időszakra vonatkozó országos ifjúsági stratégia, amelyet az Ifjúsági és Sportminisztérium terjesztett elő. Borboly Csaba javasolja a szakoktatás színvonalának növelését, illetve egy hatékonyabb együttműködési rendszer kiépítését az oktatási intézmények és a vállalkozások között a szakmai gyakorlati rendszer hatékonyabb működése érdekében. Ez az együttműködés segítené a diákok belépését a munkaerőpiacra, a végzettségüknek megfelelő munkahely megszerzését, csökkentve ezáltal a külföldre vándorló fiatalok arányát, támasztotta alá az elöljáró.

Az iskolaszövetkezetekről szóló törvénytervezet elfogadása megteremtené azt a törvényes keretet, amely biztosítaná a diákok és az egyetemisták foglalkoztatásának jogi hátterét, elősegítve a diákok alkalmazását a tanulmányi időszak alatt, ugyanakkor biztosítva azt a speciális védelmet, amelyre ezeknek a fiataloknak szükségük van. Felvilágosító kampányokkal lehetne ösztönözni a diákokat és az egyetemistákat, hogy belépjenek a munkaerőpiacra, fogalmazta meg álláspontját Borboly Csaba.

Hargita Megye Tanácsa október 28-án Fiatalok Hargita megyében – Helyzetkép és perspektívák címmel szervezett konferenciát, ahol a fiatalok szakoktatása, munkaerő-piaci esélyei, itthon maradása és közösségépítése vonatkozásában fogalmazták meg állásfoglalásukat ifjúsági egyesületek, szakintézmények, diáktanácsok képviselői. Borboly Csaba a javaslatai megfogalmazásánál a konferencián elhangzott véleményeket is figyelembe vette.

Csíkszereda, 2014. november 4.

Loading

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.