fbpx

A székely mártírok emléke előtt tisztelgett a haditengerészet és a hegyivadász-alakulat

A Román Haditengerészet térségünkben tett többnapos látogatása alkalmával koszorút helyezett el a térségi hegyivadász-alakulattal együtt szerdán, február 24-én a madéfalvi Siculicidium emlékműnél, tisztelegve a székely mártírok előtt. Constantin Ciorobea ellentengernagy, a haditengerészet vezérkari helyettese elmondta, hogy az emlékmű az akaraterőt, kitartást és szilárdságot jelképezi, amellyel az itt élők őrizték és védték értékeiket, kultúrájukat a császári erők ellen, ami példaértékű minden nemzet számára. Az ellentengernagy ugyanakkor beszámolt arról a vendégszeretetről, amelyet turistaként tapasztalt a környéken pár évvel ezelőtt egy tíznapos kirándulása során, elmondása szerint részben ennek köszönhetően is döntöttek úgy, hogy megyénkben is népszerűsítik a tengerészetet.

A házigazda Madéfalva kürtőskaláccsal és a helyi néptánccsoport műsorával várta a vendégeket. Szentes Csaba polgármester a község rövid, átfogó történetét ismertette, bemutatva egyben Székelyföldet is a rangos vendégeknek. A tengerészeti küldöttség vezetője megköszönte a szíves fogadtatást és azt, hogy megismerhetik a térség kultúráját, ugyanakkor reményét fejezte ki, hogy jó kapcsolatokat ápolhatnak a jövőben.

Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsa elnöke beszédében kiemelte, közös történelmünk van, békés együttélésben oda kell figyelnünk és tisztelettel kell lennünk egymás iránt, hiszen az egyetlen cél, hogy gyerekeink jól érezzék magukat ebben a környezetben.

– Azt gondolom, a haditengerészet és a hegyivadász-alakulat gesztusa példaértékű, hiszen román állami intézmény tiszteleg a székelyek emléke előtt, azért, mert Madéfalván a székelyek a szabadságukért harcoltak és követelték jogaikat. Le kell vonnunk a múltban történtek tanulságait, a mai koszorúzásnak, remélem, továbbgyűrűző hatása lesz, hiszen a „kevesebb cirkusz, több munka” felfogás mentén értelmes párbeszédet lehet folytatni. Fiataljaink számára is fontos a békés együttélés, a nyugodt környezet, ehhez segítenek hozzá ezek a gesztusok, ha elismerjük, elfogadjuk egymást – hangsúlyozta a megyeelnök.

A beszédeket követően a haditengerészet, a csíkszeredai hegyivadászok Marius Giurcă dandártábornok vezetésével, valamint Borboly Csaba megyeelnök Szentes Csaba polgármesterrel együtt elhelyezték a koszorúkat az emlékműnél.

Az eseményről készült még több fotót Hargita Megye Tanácsa közösségi oldalán tekinthetik meg: https://www.facebook.com/media/set/?set=a.1138536042836799.1073741845.114301358593611&type=3

Csíkszereda, 2016. február 24.

Loading

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.