fbpx

Megyei tanácsi támogatás Szépvíznek

330 ezer lejt utalt ki év eleji rendkívüli ülésén Hargita Megye Tanácsa Szépvíz községnek a tervezett múzeum, illetve információs központ létesítésére és a tűzoltók kocsiszínjének építésére. A támogatásban hangsúlyt kapott a szépvízi történelmi élményközpont (múzeum) létrehozása, amelyre Borboly Csaba, a megyei tanács elnöke szerint szüksége van a községnek, hiszen a településnek a térségben betöltött szerepe vitathatatlan, méltó arra, hogy az egykori járási központ visszakapja egykori, kistérségi vezető szerepét. A megyeelnök a leosztással kapcsolatos nyilatkozatában Szépvízt jó példának nevezte, már csak a gazdák összefogása miatt is, hiszen a megyében azon kevesek közé tartozik, ahol sikerült tejfeldolgozó üzemet létrehozni, a termelők tulajdonlásával, ami nagy szó a mai globalizált világban, a multinacionális cégek uralta piacon, de ez jelenti az esélyt arra, hogy a székely gazdák, szarvasmarhatartók talpra álljanak.

– Szépvíz lakói büszkék lehetnek múltjukra és jelenükre, és elsősorban rajtuk múlik, hogy a jövőben még tovább erősödjön a település, visszanyerve egykori vezető szerepét – fogalmazott Borboly Csaba.

A leosztott összeg másik részét az önkéntes tűzoltóknak szánták. 2016-ban bővül Hargita Megye Tanácsa ezzel kapcsolatos tevékenysége, növelik a pályázati keretösszeget, valamint szélesítik a pályázható kis tárgyak körét is. Az intézmény számára prioritás az önkéntesek munkájának segítése helyi és megyei szinten egyaránt, ennek érdekében keresik a megoldásokat akár a költségvetési visszaosztások révén, akár a kistérségek vagy LEADER-csoportok révén, hiszen – mint Borboly Csaba többször nyilatkozta – az önkéntes tűzoltók életüket kockáztatják másokért, ezért jól felszerelteknek és képzetteknek kell lenniük.

A településeknek történt év eleji leosztásban a helyi gazdaság fejlődését szolgáló kezdeményezésekre csoportosítottak összegeket arra törekedve, hogy azon szempontok szerint döntsenek, amelyek eddig is meghatározták a megyei tanács munkáját. Eszerint olyan beruházásokra nyújtottak támogatást megyeszerte, amelyekre nem lehet más forrásból pénzt lehívni. A közösségépítésre és a közbiztonságra összpontosítottak: a közösségi tereink fejlesztésére, iskolák korszerűsítésére, az egyházainkra, az önkéntes tűzoltóink erősítésére, továbbá a kultúra, az egészségügy meg a sport területe is kiemelt figyelmet kapott.

Loading

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.