fbpx

A székelyföldi kísérletek eredményei sikerrel alkalmazhatók a szórványban

A szakoktatás érdekében tett Hargita megyei lépéseket, kezdeményezéseket ismertette előadásában Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke október 30-án Kolozsváron A duális szakképzés lehetőségei az erdélyi szórványban című konferencián. Kijelentette: a Székelyföldön kikíséretezett módszereket könnyebb a szórványban átvenni.

– Hargita megyében tőlünk függ, milyen intézkedéseket hozunk, gyakorlatilag autonómiával rendelkezünk. Nálunk a Bukarest által felállított akadályokat is könnyebb kikerülni, és a szakoktatás fejlesztéséhez minden adott: van hozzá terület, épület, gyerek, vállalkozó – sorolta.

Mint ismertette, a megyei tanács ösztönzésére négy szakiskolai és négy szakközépiskolai osztály indult idén. A megyeelnök szerint Kárpát-medencei összefogással a következőket lehet megvalósítani, illetve elérni: a magyarországi jó képzési gyakorlatok átvételének (tananyag) támogatását, a mai államhatárokon túl élő magyar szakiskolai tanárok magyarországi ösztöndíjakkal történő továbbképzését, a határon túli magyar szakmunkásképzős diákok magyarországi ösztöndíjak keretében történő kiképzését, illetve továbbképzését, közös szakmai versenyek szervezését, a vállalkozások és szakmunkásképzők közti együttműködés jó magyarországi példáinak átvételét, pilot projektek indítását, valamint szemléletformáló kampányokkal a szülők és diákok iskolaválasztási döntésének befolyásolását.

– A szakképzés a rendszerváltás vesztesei közé tartozik, olyannyira, hogy abszurd helyzet alakult ki: a Hargita Megyei Agrárkamara igazgatója egy e heti konferencián elmondta, hogy a mostani lépések által azt remélik, a megyei mezőgazdasági szakképzést a ’89 előtti szintre lehet emelni – mondta el Borboly Csaba.

Az elöljáró ismertette és a jelenlevőknek kiosztotta azt a jelentéstervezetet, amelyet Hargita Megye Tanácsának elemzőcsoportja készített a szakoktatás helyzetéről és fejlesztési lehetőségeiről. Borboly Csaba kiemelte, hogy Hargita megyében egyre inkább felismerik a hagyományos szakmákban rejlő lehetőségeket, és arra törekednek, hogy visszaállítsák a szakképzés társadalmi presztízsét. A dokumentumot közvitára bocsátották, elérhető a következő linken: http://elemzo.hargitamegye.ro/a-hargita-megyei-szakoktatas-helyzete/ November 11-ig várják a hozzászólásokat, észrevételeket, amelyek alapján véglegesítik a jelentést.

Csíkszereda, 2014. október 31.

Loading

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.