fbpx

A szépvízi káposztavásár székelyföldi szintű fesztivál lehetne

A hagyományos káposztavásárt október 12-én, szombaton tartották meg Szépvízen, a Nád dűlőben. A szépvíziek minden év októberében egyszerre, egy napon gyűjtik be a káposztatermést, és ennek alkalmával ünnepséget szerveznek.

A vásáron köszöntötte a résztvevőket Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke, aki először látogatott el a rendezvényre. Sajnálatát fejezte ki, hogy korábban nem sikerült eljutnia a káposztaszüretre, mert úgy látja, a szépvízi hagyomány egyedi, amelyből Székelyföld-szintű fesztivált lehetne szervezni, a Nádban vendégül láthatnák a régió valamennyi településének képviselőit. A megyeelnök beszédében örvendetesnek nevezte, hogy a szépvíziek a betakarítást összekötik a hagyománnyal, és nem hiányzik a népzene meg a néptánc.

A káposztavásárra a szervező helyi önkormányzat minden alkalommal meghív egy települést, ezúttal Csíkszentdomokos volt a vendég. A felállított színpadon néptánccsoportok léptek fel, és a rendezvény egyik kiemelkedő mozzanata az volt, amikor a színpad előtti téren a népviseletbe öltözött fiatalok eljárták a hagyományos táncot, a héjszát.

Egy másik ünnepi alkalom helyszíne volt ugyanaznap a helyi futballpálya, ahol Rácz Árpád megyei tanácsos a Szépvízi MŰ ifjúsági labdarúgócsapatnak átadta a Hargita Megye Tanácsa pályázatán nyert sportfelszereléseket.

Csíkszereda, 2013. október 12.

 1,065 total views,  1 views today

Hozzászólások
Loading...