fbpx

A vadásztársaságoknak kötelességük lépni a veszélyes medvék ügyében

A nagyragadozók, kiemelten a medvék veszélyes egyedeinek a lehető legoptimálisabb kezelésére is kitért Szép Róbert, az Országos Környezetőrség főbiztosa és Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke a konfliktust okozó fajokkal való együttélés témájában tartott bukaresti sajtótájékoztatón február 9-én.

Borboly Csaba az idén február 6-án első alkalommal történt Hargita megyei medvetámadás kapcsán hangsúlyozta annak fontosságát, hogy az illetékes vadásztársaságok a veszélyes egyedekre kérjék a beavatkozási engedélyt. Erről a témáról Szép Róberttel együtt egyeztettek február 7-én a Környezetvédelmi Minisztérium részéről Uricec Eugen Constantin államtitkárral, valamint Adriana Croitoru, biodiverzitásért felelős igazgatóval is.

Szép Róbert, az Országos Környezetőrség főbiztosa a vadásztársaságok felelősségére nézve hangsúlyozta: – A nagyragadozókkal való konfliktusok kezelésének egyik legfontosabb kulcsszereplői a vadásztársaságok, akiknek nemcsak törvényi, de morális kötelessége is beavatkozni azokban az esetekben, ahol veszélyes medve bukkan fel. Ezért felszólítom őket, hogy segítsék a minisztérium munkáját is a gyors, megfelelően összeállított beavatkozási kérésekkel.

– Ez egy nehéz kérdés volt, hisz régebb sok esetben azzal találkozzunk, hogy az együttműködés helyett inkább az egymásra mutogatást választják az érdekelt felek. Ezért fontos, hogy talán ez volt az első alkalom, amikor az érintett felek bevonása megfelelő együttműködést eredményezett. Ebben jelentős szerepe volt a Brassó, Kovászna, Maros és Hargita megye elöljárói együttműködésének, de köszönet jár az RMDSZ parlamenti frakció és Kelemen Hunor szövetségi elnök közbenjárásáért is – összegezte az elmúlt pár év eredményét Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsa elnöke.

A továbbiakban szintén az illetékesek figyelmét hívta fel Borboly Csaba is: – A Környezetvédelmi Minisztérium illetékesei megerősítettek abban, hogy nagyon fontos szerepük és felelősségük van a helyi önkormányzatoknak és vadásztársaságoknak abban, hogy a nagyragadozók, kiemelten a medvék emberre való támadásait és a gazdaságokban általuk okozott károkat a lehető legrövidebb időn belül dokumentálják a legapróbb részletekig, és a vadásztársaságok kérjék a beavatkozási engedélyt. Ez elengedhetetlen a konfliktust okozó nagyragadozókkal való együttélés ügyében tett lépések sikeréhez. Ezt várják tőlünk a minisztériumban, ahol támogatásukról biztosítottak.

Mint arról már beszámoltunk, legutóbb február 6-án Székelyszenterzsébeten, a településtől közel 300 méterre támadt egy medve egy fiatalemberre.

Bukarest, 2018. február 9.

Loading

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.