fbpx

Több szintes tervezésre van szükség a nagyvadak megfelelő menedzsmentjéhez

A Régiók Bizottsága (RB) romániai küldöttségének elnöke, Robert Sorin Negoiță, RB-tag és jelentéstevő, Hargita Megye Tanácsának elnöke, Borboly Csaba, az Országos Környezetőrség főbiztosa, Szép Róbert Bukarestben a Romániai Municípiumok Szövetségénél tartottak sajtótájékoztatót február 9-én a nagyvadak, főként a kárpáti barnamedve menedzsmenttervének fejlesztésével kapcsolatosan, amelynek célja az ökológiai egyensúly fenntartása megfelelő egyedszámmal, és az ember és a nagyvadak közötti konfliktus megelőzése.

Borboly Csaba az RB jelentéstevőjeként hangsúlyosan foglalkozik az emberek és a konfliktust okozó nagyvadak közötti együttélés témájával. Munkájának legutóbbi és legfontosabb eredménye, hogy az RB január 31-i plenáris ülésén Brüsszelben elfogadták Borboly Csaba jelentését A konfliktust okozó fajokkal való együttélés elősegítése az uniós természetvédelmi irányelvek keretében címmel. Február 7-én Borboly Csaba az elfogadott jelentést bemutatta Grațiela Leocadia GAVRILESCU miniszterelnök-helyettes és környezetvédelmi miniszternek.

sajtajBuk2_2018febr9

A sajtótájékoztatón Borboly Csaba bemutatta az RB által elfogadott jelentést, amely kihangsúlyozza a prevenciós intézkedések teljes körű alkalmazásának fontosságát a konfliktusok, illetve a károk megelőzése céljából országos, helyi és regionális programok kidolgozása révén. Hargita Megye Tanácsának elnöke elmondta, örül a tervezet elfogadásának, ami nagy erőfeszítésbe kerül, de sokat segített ebben a Robert Sorin Negoiţă által vezette romániai delegáció. Nagy eredmény, hogy ellenszavazat nélkül elfogadta az RB, tette hozzá.

– Nagyon fontos az önkormányzatok részvétele a menedzsmentterv kidolgozásában a Natura 2000-es területekre és a különböző védett fajokra vonatkozóan. Ugyanakkor szükség van egy többéves és több szakterületre kitérő stratégiai tervezésre, amelynek keretében európai uniós alapokból és egyéb forrásokból is célzottan utalnak ki pénzeket a biodiverzitással és a nagyvadakkal kapcsolatos problémák kezelésére – hangsúlyozta az RB jelentéstevője, hozzátéve a Natura 2000-es területek után járó támogatás biztosításának szükségességét a gazdák számára az Európai Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Alapból. Hargita Megye Tanácsának elnöke kihangsúlyozta a hagyományos mezőgazdaság támogatásának fontosságát, amely elengedhetetlen a biodiverzitás megőrzése szempontjából. – Új ösztönző intézkedések kell bevezetni és a gazdák számára elérhetővé tenni, nemcsak azokon a területeken, amelyet kapcsolódnak a Natura 2000-es hálózathoz, hanem az ezekkel kölcsönhatásban levő területekre vonatkozóan is, nyilatkozta Borboly Csaba.

Robert Sorin Negoiţă gratulált a projekthez Borboly Csabának, azt mondta, ennek az elfogadása nem oldja meg ugyan a problémát, de jelzi a problémát, és az első lépés a megoldás irányában. Hozzátette: fontos előrelépés a társadalmi, a környezetvédelmi és a gazdasági szféra közötti együttműködés irányába.

Be kell ismernünk, hogy valós problémáról, túlszaporulatról és a kommunikáció elakadásáról beszélünk – mondta Szép Róbert. – Be kell látnunk, hogy az emberek kezükbe vették a probléma megoldását, önbíráskodásba kezdtek. Épp ezért örülök, hogy Borboly Csaba segít összehozni a problémában érdekelteket, igyekszik egy asztalhoz ültetni őket. Nem lehet, hogy csak a nagyvadakra gondoljunk, meg kell beszélni szakemberekkel, hogy mi a megoldás. Két-három héten belül elkészül a minisztérium menedzsmentterve, ami mentén beszélgetni lehet arról is, hogy hogyan védjük meg a ritka fajt, de arról is, hogy vannak specifikus helyek, helyzetek, melyeket külön kell kezelni – fejtette ki a környezetőrség főbiztosa.

sajtajBuk4_2018febr9

A sajtótájékoztató egy másik témája a Nagyvadak menedzsmentjének fejlesztése Hargita megyében az érintettek bevonásával elnevezésű pilotprojekt bemutatása volt, amelynek kezdeményezője Hargita Megye Tanácsának Vidékfejlesztési Egyesülete a Pogány-havas Kistérségi Társulással együttműködve, amely a Csíki-havasok természetmegőrzési terület (ROSCI0323) és a Csíki-medence és Csíki-havasok területmegőrzési terület (ROSPA0034) Natura 2000-es területek adminisztrátora. A program keretében az első lépésben készül egy projekt, amely felméri és beazonosítja a nagyvadak populációját, és a felügyelő személyzet kiképzése. A projekt keretében Hargita Megye Tanácsa együtt kíván működni a vadásztársulásokkal, az érintett intézményekkel és hivatalokkal, de ugyanúgy a civil szférával is. Borboly Csaba bemutatta ezt a projektet február 7-én Grațiela Leocadia GAVRILESCU környezetvédelmi miniszternek Uricec Eugen Constantin államtitkár, az Országos Környezetőrség főbiztosa, Szép Róbert, és a Környezetvédelmi Minisztérium biodiverzitásért felelős igazgatója, Adriana Croitoru jelenlétében. A Környezetvédelmi Minisztérium vezetősége pozitívan értékelte a kezdeményezést, amely összefügg a minisztérium célkitűzéseivel, és felajánlották szakmai támogatásukat a projekt gyakorlatba ültetése érdekében. A szakminisztérium képviselői szerint fontos egy ilyen pilotprojekt, amelynek eredményei felhasználhatók további projektekhez.

– Külön köszönet jár a Romániai Magyar Demokrata Szövetség tisztségviselőinek, parlamenti képviseletének, Maros és Kovászna megyének, a közös fellépésben vállalt szerepért, valamint Kelemen Hunor szövetségi elnöknek, az egyeztetések során mutatott támogató álláspontjáért – emelte ki Borboly Csaba a sajtótájékoztató utáni nyilatkozatában.

A sajtótájékoztató megtekinthető Borboly Csaba közösségi oldalán:

A február 6-i székelyszenterzsébeti medvetámadás áldozatával készült interjú megtekinthető az alábbi linken:

A Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház mellkassebész szakorvosa, dr. Dobrica Adrian Cristian számol be a medvetámadások áldozatairól és sebesüléseikről:

A medvekérdéssel és Borboly Csaba Régiók Bizottsága által elfogadott jelentéséről további anyagok az alábbi linken tanulmányozhatók:

https://drive.google.com/drive/folders/1uW1jhZmK3_SeaX7eUQwCIxOh08u4Dwwx

Bukarest, 2018. február 9.

 770 total views,  1 views today

Hozzászólások
Loading...
Megszakítás