fbpx

A vadgazdálkodás magyarországi jó példái követendők Románia számára is

A konfliktust okozó nagyragadozó fajokkal való együttélés is témája volt annak a budapesti konferenciának, amelyet vadegészségügy és vadgazdálkodás témában tartottak március 20-án. A Hargita megyei helyzet fontosságát az is bizonyítja, hogy a konferencián is nagy hangsúlyt fektettek erre a kérdésre, a találkozóra meghívást kapott Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke, a Régiók Bizottságának jelentéstevője, illetve Farkas Attila vadgazdamérnök, hogy bemutassa kutatási eredményeit. Hargita megye képviselőit a medvetámadások két áldozata is elkísérte, hogy első kézből hallhassák a jelenlevők a medvetámadások részleteit.

Borboly Csaba A konfliktust okozó fajokkal való együttélés elősegítése az uniós természetvédelmi irányelvek keretén belül című jelentését mutatta be, amelyet ellenszavazat nékül fogadott el január 31-én a Régiók Bizottsága. A jelentés javaslatokat fogalmaz meg az Európai Unió környezetvédelmi irányelvek hatékonyabb alkalmazása érdekében, kutatásfejlesztésre és új kezdeményezésekre vonatkozóan, a nagyragadozókra vonatkozó specifikus szempontokat illetően, helyi és a regionális szempontokat a biodiverzitás összefüggésében, illetve a szakpolitikák közti összhang tekintetében.

A Régiók Bizottságának jelentéstevője kihangsúlyozta: a környezetvédelmi irányelvekben található kivételeket és derogációkat alkalmazni kell konfliktusokat okozó fajok esetében, tehát ezek be nem tartása egyértelműen az emberi élet és a tulajdon védelme ellen szól, illetve veszélyezteti a védett faj megőrzését. A populáció optimizálása, vagyis a megfelelő szinten tartása csökkenti a károkat, ezáltal a lakosság toleranciája, elfogadása is nő a fajjal szemben, mondta előadásában Borboly Csaba. Hargita Megye Tanácsának elnöke hozzátette: ahogyan a  direktívák is előírják, szükség van a prevenciós intézkedések alkalmazására a konfliktusok, illetve a károk megelőzése céljából. Ehhez viszont szükség van egy megfelelően kidolgozott országos, regionális és helyi szintű menedzsmenttervre. A prevenciós intézkedéseket segíti elő a Natura 2000 program és az Európai Vidékfejlesztési Alap keretében igényelhető támogatás. Borboly Csaba hozzátette, emellett támogatni kell a hagyományos gazdálkodást, és további ösztönzőket kell bevezetni. Hangsúlyozta: a vadvédelem nemcsak környezetvédelmi kérdés, hanem sok szakma közös ügye, a környezetvédőkön kívül az önkormányzatokat, a gazdákat, a tájt gondozó szereplőket is be kell vonni. A megyeelnök úgy összegezte: nem a környezetvédelmi irányelveken kell változtatni, hanem az alkalmazáson kell javítani, ehhez kell a megfelelő módszertan. A nem megfelelően megoldások, a nem megfelelően kommunikált szakpolitikai és menedzsmentválaszok a környezetvédelmi politika elutasításával járnak, zárta előadását Borboly Csaba.

– Románia is alkalmazhatná a magyarországi vadgazdálkodás jó példáit úgy az oktatás, minta  gyakorlat terén – nyilatkozta a konferencia kapcsán Hargita Megye Tanácsának elnöke.

Csíkszereda, 2018. március 20.

Loading

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.