fbpx

A választási törvény margójára

Döntött az Alkotmánybíróság, marad a régi, arányos választási rendszer. Jó ez az erdélyi magyarságnak, különösen Bihar, Szatmár, Szilágy, Kolozs megyének, illetve a szórványnak, és nagyon nem jó az RMDSZ ellenében ősszel indulni kívánó versenypártoknak. A jogi keret egyértelmű és világos, az erdélyi magyarság politikai egysége töretlenül fennmarad. És nem kell nagy jóstehetségnek lenni ahhoz, hogy belássuk: egy etnikai, földrajzi, történelmi, gazdasági szempontból olyan sokszínű országnak, mint amilyen Románia, ez a választási rendszer felel meg. Nincs miért koppintsuk az angolokat, ugyanis ott 500 éve építik a demokráciát, nálunk meg 22 éve.

Ami pedig az arányos választási rendszert illeti, az hosszú időre maradni fog, ugyanis bárki kerül kormányra, ott kopik, és nem lesz érdeke a hanyatt esést eredményező angol többségi rendszer bevezetése. Tudták ezt Pontáék is, tudták azt is, hogy bukni fog a törvény, de a helyhatósági választások előtt így tudtak küldeni egy világos üzenetet a választóknak, a bizonytalan önkormányzatisoknak, hogy majd ők jönnek fél év múlva 70-80%-kal, és ennek meg is volt a hatása, mert az előzetes várakozásokat felülmúló támogatásban részesültek jelöltjeik, és betonbiztosnak tartott PD-L-s pozíciók buktak el. De a választásoknak vége, világos a helyzet, nem fognak jönni 70-80%-kal ősszel. Örülnek majd az 50 + 1-nek is, ami a mostani instabil gazdasági helyzetben vékonyka dolog.

A lényeg az, hogy nehezen tudok olyan politikai konstellációt elképzelni novembertől, amelyben az RMDSZ ne lenne megint a mérleg nyelve a kormányzásnál. Tehát készüljünk a parlamenti választásra, és készüljünk az azt követő kormányzásra, mert hogy a PSD, PNL, PD-L közül melyik lesz kormányerő, az ma még nem mondható meg. Ma egy dolog mondható meg: az RMDSZ tagja lesz az új kormánynak.

 661 total views,  1 views today

Hozzászólások
Loading...
Megszakítás