fbpx

Elfogadta a kormány a vészhelyzet meghosszabítását január 8-ától

Frissítés: Csütörtöki ülésén elfogadta a kormány az Országos Vészhelyzeti Bizottság által javasolt a veszélyhelyzet újabb 30 napos meghosszabbítását január 8-ától, valamint a javasolt intézkedéseket is.

 

Az Országos Vészhelyzeti Bizottság mai ülésén javasolta a veszélyhelyzet újabb 30 napos meghosszabbítását január 8-ától, illetve az egészségügyi vagy FFP2-es típusú maszkok használatát bel- és kültéren, a textilmaszkok helyett.

A maszkviselés alól mentesülnek az öt évnél kisebb gyerekek, a munkahelyi irodákban egyedül tartózkodók, a televíziós műsorvezetők és meghívottaik, ha egymástól legalább három méterre foglalnak helyet, a miséző papok, amennyiben minimum három méterre állnak a hívektől, továbbá a nehéz fizikai munkát illetve a sporttevékenységet végzők.

Sportrendezvényeken, szabadtéri fesztiválokon, kulturális intézmények előadásain a befogadóképesség legfeljebb 50 százalékát foglalhatják el a nézők, ha az adott településen 1 ezrelék alatti a koronavírus-fertőzések aránya az azt megelőző két hétben, illetve 30 százalékot, ha a fertőzési ráta magasabb 1 ezreléknél. A járványügyi szabályokat (kétméteres távolságtartás, maszkviselés) kötelező betartani, és csak a koronavírus ellen beoltott (az utolsó oltástól számított 10 nap elteltével), a betegségen nem több mint fél éve átesett, vagy 72 óránál nem régebbi negatív PCR- vagy 48 óránál nem régebbi negatív gyorsteszttel rendelkezők vehetnek részt.

A szabadtéri koncerteken, fesztiválokon maximum ezren vehetnek részt, a fenti feltételek itt is érvényesek, ha fertőzési ráta 1 ezrelék alatt van, és legfeljebb 500-an, ha meghaladja ezt a határt.

A rendezvények 5 és 22 óra között tarthatók meg.

Bárok, klubok, diszkók továbbra se működhetnek, valamint az esküvők, keresztelők, magánrendezvények továbbra se engedélyezettek.

Az éttermek, kávézók, teraszok 3 ezrelék alatti fertőzési ráta esetén 50 százalékos kapacitással működhetnek 5 és 22 óra között, 3 ezrelék fölött pedig 30 százalékos kapacitással. A vendégeknek rendelkezniük kell védettségi igazolással vagy negatív teszttel.

A nem létfontosságú cikkeket forgalmazó, 200 négyzetméternél nem nagyobb üzlethelységek esetében fertőzöttségi rátától függetlenül lehetővé tennék a covid igazolvány nélküli belépést.

Emellett a CNSU javasolja az alkalmazottak rendszeres heti rendszeres tesztelését, valamint a váltott programban történő munkavégzést.

A CNSU javaslatait a kormánynak el kell fogadnia, hogy életbe lépjen.

Loading

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.