fbpx

Alfaluban és Borzonton hozott döntéseket a testület

Gyergyóalfaluban, a megye egyik legjobban kiépített önkéntes tűzoltó központjában tartotta kihelyezett rendes havi ülését Hargita Megye Tanácsa szombaton, október 29-én.

Házigazdaként Gál Szabolcs gyergyóalfalvi polgármester üdvözölte a testületet, beszámolt arról, hogy a megyei tanáccsal jól dolgoztak együtt, és megragadva az alkalmat rámutatott arra, hogy milyen további fejlesztésekre van szükség a településen. Az árvízkárok mellett kiemelte a területrendezés fontosságát, a járdák építését, és a helyi kultúrotthon rendbetételét.

A korszerű épületben – amely az évek folyamán a megyei tanács jelentős hozzájárulásával készült el – a testületnek sikerült véglegesítenie a pénzelosztást, amelyet elsősorban tartozások törlesztésére kérelmezhettek a polgármesterek. A kormány 714 000 lejt bocsátott Hargita megye rendelkezésére e célra, a polgármesterek részéről rövid, alig 1 órás határidő alatt, több mint 8 millió lejre érkezett kérés.

A jövőre nézve nem támogatják az adósságra utazó hivatalokat

A tanácsosok elvi döntést hoztak arról, hogy ebbe a keretbe nem fér bele a szentegyházi tűzoltó szertár munkálatainak támogatása, de keresni fogják annak lehetőségét, hogy a munkálatokhoz tudjanak hozzájárulni.

A testületi tagok egyet értettek abban is, hogy a továbbiakban olyan adósságot nem fognak kifizetni, amelyről nem tudja igazolni a település polgármestere, hogy úgymond nem fedezet nélkül volt megrendelve, hanem a munkálat elvégzésének pillanatában meg volt rá a fedezet, de utólag történt változás, pl. a kormány visszavette.

– Továbbiakban adósságra utazó polgármesteri hivatalokat nem támogat a megyei tanács – nyomatékosította Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke, aki több polgármester jelzésére vetette fel a témát.

Bende Sándor megyei tanácsos, az RMDSZ gyergyói képviselőjelöltjének javaslatára a gyergyói jégkorongra fordított 67 000 lejes tagdíjat megemelték 310 000 lejre.

Az ülésen a Hargita Hegység Fejlesztéséért Egyesület képviselőjének megválasztották Dávid Lajost, Máréfalva volt polgármesteret. Borboly Csaba tanácselnök kiemelte, számít Dávid Lajos tapasztalatára és hozzáértésére, tevékenysége által hozzájárulhat a megye turizmusának megerősítéséhez.

A kihelyezett tanácsülésen jelen lévő Verestóy Attila szenátor dicsérő szavakkal illette a testület munkáját, megítélése szerint jó irányt mutat Hargita Megye Tanácsa.

Támogatásukról biztosították a borzontiakat

A kihelyezett tanácsülést Borzonton fejezték be, ahol a XIX. Gazdanapra kapott meghívást a testület. Egyeztetve a borzontiakkal a helyi kultúrotthon ügyében vállaltak segítségnyújtást a tanácsosok, erről is elvi döntés született a gyergyóalfalvi tanácsülés alkalmával, kiemelt prioritásként fogják kezelni.

Borboly Csaba tanácselnök helyszíni videója itt tekinthető meg: https://www.facebook.com/borbolycsaba/posts/1099595730087809

– Láthatjuk, hogy együtt több az erő! Közös felelősségünk, hogy tegyük együtt rendbe a kultúrothont: a helybéliek, a helyi tanács és a megyei tanács. Ez a kaláka! Ezért tartom fontosnak a kihelyezett tanácsüléseket – fogalmazott az ülést követően Borboly Csaba megyeelnök.

A különfélék megvitatása után a megyei tanács képviselőit muzsikaszóval látták vendégül  helybéliek a Gazdanap keretében. A jó hangulatról egy kis ízelítőt nyújt a tanácselnök közösségi oldalán:  https://www.facebook.com/borbolycsaba/posts/1099696996744349

Csíkszereda, 2016. október 29.

Loading

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.