fbpx

Anyagi károk, jelentős költségek, fizikai sérülések és lelki traumák

Sürgős beavatkozásra van szükség a medvetámadások visszaszorítása érdekében

Közel 40 ezer lejbe került annak a férfinak a kórházi ellátása, akit június 18-án hajnalban támadott meg a medve Románandrásfalván, és akit súlyos sérülései miatt Székelyudvarhelyről a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórházba szállítottak. Az 54 éves férfit hat órán át műtötték, többszörös mellkasi, fej, arc és nyaki sérülésekkel. A kórház az eset kapcsán kiadott közleményéből kiderült, voltak már ehhez hasonló méretű és komplexitású multidiszciplináris műtétek, de nem volt még ilyen, amihez egyszerre ennyi szakág képviselőjére lett volna szükség. Mellkassebész, idegsebész, plasztikai sebész, szájsebész, fül-orr-gégész szakorvos és intenzív terápiás orvoscsoport végezték a műtéteket, a beavatkozásokon mintegy 15 asszisztens vett részt.

A mellkas szintjén két nagyon komplex sérülés volt jelen: az elülső mellkasfal traumatikus törése, mely a bordákat, a rekeszizmot és a lágyrészeket is érintette, valamint a felső mellkasfal traumatikus törése, mely révén a mediasztinum, a mellhártyák, és a bal tüdő felső lebenye is érintettek voltak, ugyanakkor a bordák törése is kimutatható volt. A fej szintjén többszörös koponya-, szemüregi törések voltak láthatóak, a fej és az arc bőrének komplex sebeivel együtt, az áldozat állkapcsa és arca is sérült.

A medvetámadás áldozata 24 napot töltött kórházban, július 12-én engedték ki, a teljesen ellátásnak a költsége 39 351,99 lej.

„Nagyon intenzív és összetett a medveprobléma Hargita megyében. A medvék jelentős károkat okoznak a gazdaságokban, de ami ennél is súlyosabb, hogy emberi életek vannak veszélyben. Ha kormányzati szinten nem hoznak intézkedéseket, ezek a sajnálatos esetek meg fognak ismétlődni. Nem elfogadható, hogy napi szinten jelentős károkat okoznak a medvék, félnek az emberek, és orvosaink maratoni műtéteket végeznek az emberi életek megmentéséért. Az esetek gyakorisága olyan figyelmeztető jel, amit nem szabad figyelmen kívül hagyni, és fel kell lépni a károk, támadások visszaszorítás érdekében” – hívja fel ismételten a figyelmet Borboly Csaba.

Hargita Megye Tanácsának elnöke elmondta, évek óta prioritásként kezelik a medvekérdést, és továbbra sem adják fel a küzdelmet, hiszen a helyzet egyre aggasztóbb.

Hargita Megye Tanácsának munkacsoportja bevont szakértőkkel, illetve civil szervezetekkel közösen, összeállított egy 16 pontból álló alkalmazható menedzsment javaslatot a probléma kezelésére.

„Az emberi élet a legfontosabb! A hosszú távú megoldás a medvepopuláció szabályozása, a békés együttélés ember és medve között. Rövid távon azonban sürgős közbelépésre van szükség biztonságunk érdekében” – hangsúlyozta a megyeelnök.

Borboly Csaba beszámolója a 16 pontos javaslatról az alábbi linken visszanézhető:

https://www.facebook.com/borbolycsaba/videos/1221332338371132

A Hargita megyei medvekárokról bővebben itt olvashatnak:

http://regi.hargitamegye.ro/vadkarok.html

Loading

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.